Технология на следващо ниво: В магазините в Русия вече ще плащат не с карта, а с лицето си

Технология на следващо ниво: В магазините в Русия вече ще плащат не с карта, а с лицето си
A A+ A++ A

Руската група X5, водещият търговец на храни в страната, обяви стартирането на система за разплащане с лицево разпознаване. Това е най-новото разширение на технология, която предизвика опасения за неприкосновеността на личния живот и сигурността.

За да стартира своята платежна система за разпознаване на лица, групата X5, която е собственик на магазините Pyaterochka и веригата супермаркети Perekrestok, обедини усилията си с платежната система Visa и руския държавен гигант Сбербанк, който се стреми да стане ИТ компания.

Услугата е въведена в 52 супермаркета и ще се разшири до общо 150 до края на месеца, обяви пред АФП директорът по иновациите на X5 Иван Мелник, като добави, че системата ще бъде достъпна и в 30 магазина до края на април.

Около 3000 магазина в Русия ще разполагат със системи за разплащане с лицево разпознаване до края на годината.

За да завършат трансакцията в ерата на пандемията, клиентите ще трябва да премахнат своите маски за лице за секунда и да погледнат в камерата, се казва в изявление на компаниите зад платежната система. Системата гарантира, че трансакциите за разпознаване на лица са криптирани и защитени, а опитите за кражба на самоличност са предотвратени от 3D камера, която прониква в дълбочината на лицето на потребителя.

Лицевото разпознаване бързо се развива в Русия, което поражда опасенията на активистите относно държавното наблюдение. В началото на пандемията Москва използва своите десетки хиляди камери за наблюдение, за да следи за спазването на мерките за блокиране, пише БГНЕС.

#Русия #лице

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници