САЩ и Япония с нов противоракетен радар срещу КНДР

САЩ и Япония с нов противоракетен радар срещу КНДР
Не е решено къде да бъде разположен новият, втори радар в Япония, който трябва да защитава района от евентуални атаки с балистични ракети от Северна Корея. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати и Япония ще изградят в Япония нова радарна система за противоракетна отбрана (ПРО) срещу ракетната заплаха от Северна Корея.

„Новата радарна система ще разшири съюзническите възможности за отбрана на Япония, ще укрепи нашите сили, разположени в района и ще защити САЩ от ракетната заплаха на Северна Корея“, каза американският министър на отбраната Лион Панета след разговори в Токио с японския си колега Сатоши Моримото, предадоха АП и „Ройтерс“.

Не е решено къде да бъде разположен новият, втори радар в Япония, който трябва да защитава района от евентуални атаки с балистични ракети от Северна Корея.

Новият противоракетен щит не е насочен срещу Китай, уточни АП, цитирана от БТА.

От няколко дни нараства напрежението между Китай и Япония заради териториален спор.

САЩ сега имат радарни системи за ранно предупреждение, разположени на кораби в Азиатско-Тихоокеанския район.

Новият елемент на противоракетния щит в Япония ще даде възможност корабите да се разгърнат по-надалеч и да покриват други части от Азиатско-Тихоокеанския район.

#САЩ #Япония #Северна Корея #Китай #ПРО #Азиатско-Тихоокеанския район #Лион Панета #министър на отбраната на САЩ #Сатоши Моримото #министър на отбраната на Япония #противоракетна отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници