Не е страшно, ваксинирайте се: Разказ от първо лице за страничните ефекти след Астра Зенека

Не е страшно, ваксинирайте се: Разказ от първо лице за страничните ефекти след Астра Зенека
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Темата за страничните ефекти след ваксинация е сред водещите напоследък. Особено, след като най-сетне и в България се премина към по-бързи темпове на имунизации срещу COVID-19. Novinite.bg ви предоставя разказ от първо лице за часовете и дните след прилагането на Астра Зенека върху журналист от нашата медия. Именно продуктът на британско-шведската компания е този, който у нас е най-поставяният, защото за добро или лошо сме поръчали най-много дози от него. 

ЕТО ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ:

Първата доза от ваксината срещу коронавирус на Астра Зенека ми бе приложена около 12:30 часа на 19 февруари в РЗИ-Пловдив като част от третата фаза на имунизация, в чиито обсег попадат и журналистите. За отбелязване е, че от над 11 години страдам от автоимунно заболяване ХУХК (Хроничен улцерозен хеморагичен колит), но от дълго време съм в ремисия. Самият момент на убождане е почти безболезнен. В часовете след това нямах никакви странични проявления, с изключение на лека болка в областта на поставянето на ваксината. Чувствах се съвсем жизнен, шофирах дълго време кола и извършвах други ежедневни дейности, без да имам каквито и да било затруднения. 

Така се стигна до полунощ, когато усетих рязка умора и си легнах. Последва безсънна нощ, с почти постояно втрисане. Нямах сили да стана от леглото, за да си измеря температурата. Все пак, около 4:00 през нощта стигнах до термометъра, но се оказа, че е под 37 градуса. Успях да заспя чак към 6 сутринта и то само за около час и половина. После треската продължи.

Щом станах към 9 часа имах усещането, че през мен е минал валяк. Тъй като имам дългогодишен опит с алкохолни приключения - бих сравнил ситуацията с много тежък махмурлук: пресъхване на устата, жажда, неориентираност. Нямах никаква сила и дори елементарни неща като миене на зъби и навеждане за завързване на обувки ми струваха доста. Със 100 зора събрах енергия, за да закарам сина си на тренировка по баскетбол, но това се оказа последното на което бях способен преди страничните ефекти да се стоварят върху мен.

Към 11:00 вече бях толкова премазан, че загасих финала на Australian Open при жените и предпочетох да си легна. Усетих, че очните ми ябълки парят и отново си измерих температурата. Този път показваше над 38 градуса. Умишлено не взех мерки, за да дам възможност на организма сам да се справи и да изгради нужното срещу K-19. С всеки изминал час положението ми се влошаваше. Температурата се покачваше, а не се потях. Мускулите ми започнаха да ме болят, появи се леко главоболие. Постоянно ми се ходеше до малка тоалетна, а щом се наложи до голяма - то се бе появила диария.

След 19:00 часа не издържах и по-лекарско предписание на моя гастроентеролог приех сериозна доза течен аналгин, както и ударна доза витамин "C". Стигна се до неособено обилно изпотяване, което ми подейства като манна небесна. Чувството на тотална слабост и преумора обаче продължи.

Около 10:30 часа на 20 февруари съм заспал. Три пъти ставах, за да се преобличам, защото вече се потях обилно. Около 8:00 сутринта станах до тоалетна и веднага усетих, че умората се е изпарила, температурата бе в нормални граници, от болките в мускулите и главоболието нямаше и следа. 

Може да се каже, че страничните ефекти при мен действаха с пълна пара около 20-ина часа и определено ме събориха. Бях подготвен психически за подобен развой и трябва да кажа, че ако това е цената за протекция от коронавирус - то си заслужава напълно. Боцкайте се смело и не му мислете. Дори да ви ударят страничните ефекти, то не е болка за умиралка, а и са ограничени времево.

Още две неща е добре да подчертая. Първото е, че защита от коронавируса ще имам едва десетина дни след втората доза ваксина. Второто е, че в Националния оперативен щаб хич не са наясно със случващото се или пък крият. Защото говорят откровени небивалици. Докато страничните ефекти след ваксинацията с Астра Зенека ме бяха съборили се случи да видя и чуя по една от националните медии изказване на генерал Венцислав Мутафчийски, че след всички имунизации у нас имало само няколко случая на странични ефекти - с лека температура. Това не е вярно и не бива шефът на НОЩ да мотивира хората да се подлагат на ваксини по такъв начин. По-добре е да каже истината - че страничните ефекти при някои хора са гадни, тежки, но не са страшни. Трудно ми е да повярвам, че Мутафчийски не е наясно с редицата странични проявления след ваксината Астра Зенека, особено при хора с автоимунни заболявания. Здравният министър Костадин Ангелов също е добре да казва истината, вместо да ръси всевъзможни общи приказки за лека нощ. Нека погледнат как се прави в белите страни - там здравните власти са искрени и обръщат внимание на частните случаи, а после тези им действия се отплащат в процентно готовото да се ваксинира население. Отсега правя прогноза, че в България трудно ще стигнем нивата от над 2 милиона имунизирани срещу Covid-19, каквито розови планове кроят в НОЩ.

#коронавирус #странични ефекти #Астра Зенека #автоимунни заболявания #ваксинация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »