Цветанов откри „повдигната” пешеходна пътека в Бургас

Цветанов откри „повдигната” пешеходна пътека в Бургас
Целта на „повдигнатата” пешеходна пътека е да принуждава шофьорите да намаляват скоростта. Снимка: БНР, Архив
A A+ A++ A

Бургас вече може да се похвали с първата „повдигната” пешеходна пътека.

Тя се намира на булевард „Захари Стоянов” в комплекс „Меден рудник” и се издига на няколко сантиметра над основната пътна настилка, предаде бТВ.

Целта на „повдигнатата” пешеходна пътека е да принуждава шофьорите да намаляват скоростта.

Откриването на новата придобивка в морския град допълни програмата в активен неделен ден на вицепремиера Цветан Цветанов.

След като проведе разговор с роднините на задържаните в Испания български моряци, а по-късно помогна на катастрофирали руснаци, вътрешният министър се включи и в бургаската проява, промотираща безопасността на пешеходците.

„Искаме да няма почернени майки. Искаме спокойствие и сигурност за всички деца на България. В навечерието сме на първия учебен ден. Призовавам всички водачи – нека да бъдем максимално внимателни, максимално да щадим и да пазим децата на пътя, защото те понякога нямат този рефлекс да реагират в тежка ситуация. Затова правим тези пешеходни пътеки. Да имат само шестици, усмивки, а майките да се радват, а не да ходят по гробищата”, каза Цветанов.

Той засегна и болната тема за повечето „почернени” семейства след пътни инциденти – практикуваните доскоро споразумения между прокуратура и шофьорите убийци, благодарение на които те се разминаваха с условни присъди.

Цветанов определи тези съдебни уговорки, останали в миналото след промени в Наказателния кодекс, като „цинични”.

„Благодаря на парламента за това, че се вслуша във всички обществени дискусии, които бяха направени. Това е еталонът за връзката между проблемите на хората, местната власт и разбира се, изпълнителната власт и там, където трябва да се правят законодателни промени”, допълни в тази връзка шефът на МВР.

Той увери, че 50 на сто от глобите за провинили се на пътя шофьори се ползват за превенция и мерки за безопасност на пешеходците.

Освен пътеката, в участъка бяха поставени нови знаци и светофар за пресичащи.

Първата „повдигната" пешеходна пътека в Бургас е една от 11-те, които се изграждат със средства от Фонда за безопасност на движението.

#Бургас #Меден Рудник #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Испания #България #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници