Илияна Йотова: Борисов прочете старо резюме за приоритетите на България

Илияна Йотова: Борисов прочете старо резюме за приоритетите на България
Илияна Йотова обвини Бойко Борисов, че само е сменил имената на председателствата на ЕС и подчерта, че в Европа никой не си позволява такава формалност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова обвини премиера Бойко Борисов, че резюмето му на приоритетите пред България е било повторение на изложението му от февруари.

По-рано в пленарната зала министър-председателят представи доклад за развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Датското председателство на Съвета на ЕС (януари–юни 2012 г.) и основни приоритети по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли–декември 2012 г.).

„Сменили сте само името на председателствата. В европейските теми, уверявам ви, никой не си позволява такова формално отношение“, подчерта Илияна Йотова.

„Учудва ме фактът, че толкова много искате да получавате потупване по рамото от висши европейски чиновници, а изпускате ден като днешния да се похвалите с постиженията по пътя на реалното европейско членство“, продължи тя.

Илияна Йотова бе категорична, че в България няма дебат по европейските въпроси.

„Няма да говоря за големите политики, за нова европейска федерация или за нов банков надзор, а за последните седмици със свещ не може да се намери каква е позицията на българското правителство за това какво ще правим, когато с директивата се забрани производството на ориенталски тютюн“, даде пример евродепутатът.

Тя посочи, че очаквала премиерът Бойко Борисов да каже повече за приоритетите на България през следващия програмен период, за да могат евродепутатите да защитят исканията в комисиите, в които участват.

„Само 26.37% са разплатените средства от еврофондовете в страната ни“, уточни тя, което предизвика вълнение в пленарна зала.

Според нея и анализът на усвоените средства е интересен заради „очевидния стремеж“ за бързо и ликвидно усвояване на проекти, а въпреки скандалите като този с рекламата за Програмата за развитие на селските райони най-страшна била липсата на стратегия за следващия програмен период.

„Зарадвах се, г-н Борисов, като прочетох едно Ваше интервю, в което казвате, че сте усвоили 150 млн. лв. за борба с безработицата, но след това научих, че това са само 15% от определените средства от ЕС. Не споменахте нищо за Шенген, едно голямо бяло петно във Вашата презентация. Това е най-големият Ви външнополитически провал“, продължи с критиките евродепутатът.

Най-лошото според Илияна Йотова е, че няма българска позиция по предложението на ЕК за новия механизъм за въвеждане на вътрешни граници в ЕС при изключителни обстоятелства.

„В новосъздадената нова комисия на ЕП, както се нарича „Антимафия“, се разглежда нов доклад за борба с трафика на хора и наша испанска колежка каза, че до преди приемането на България и Румъния проблемът е бил външен за ЕС, а след приемането им е станал вътрешен“, каза Илияна Йотова.

„Знаете ли, че името на нашата страна е почти във всеки доклад, най-голямото увеличение на организираната престъпност в Югоизточна Европа е в България, Румъния и Гърция, а най-големият трафик - през Черно море. България е цитирана като страна, в която демокрацията е заплашена, има заплаха за честните избори и има намеса в съдебната система“, заяви Илияна Йотова.

#Илияна Йотова #Бойко Борисов #ЕС #ЕП #Шенген #организирана престъпност #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници