Стив Ханке: България да свие разходите, за да не се върне в 1996 г.

Стив Ханке: България да свие разходите, за да не се върне в 1996 г.
Увеличението на разходите е допустимо само за пенсионерите, а и тези пари не бива да се вдигат значително, смята икономистът Стив Ханке, известен в България като „баща на валутния борд“.
A A+ A++ A

Увеличението на разходите е допустимо само за пенсионерите, а и тези пари не бива да се вдигат значително, въпреки че възрастните не живеят добре, заяви икономистът Стив Ханке, известен в България като „баща на валутния борд“.

„Никой не живее добре по време на криза. Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина. За България е важно да покаже, че е стабилна страна“, коментира Стив Ханке в интервю за Нова телевизия.

По думите му България трябва да ореже разходите си, ако иска да е стабилна и да не се връща обратно към 1996-1997 г.

Пенсиите не трябва да се увеличават с повече от планираната инфлация, смята Стив Ханке и съветва правителството в бюджета за догодина да не се залага преразход над 1%.

Според икономиста обаче не се налага да се повишават данъците и това решение, което вече взеха някои правителства в Европа, ще създаде сериозен проблем.

Стив Ханке определи като правилно решението засега България да не се присъединява към еврозоната.

Неговата прогноза е, че еврозоната няма да се разпадне, а това би било най-сериозният риск, пред който може да се изправи страната.

По думите му, ако все пак такова нещо се случи, България може да обвърже лева с долара.

„Фактът, че страната не е част от еврозоната, й дава свободата да премести котвата от еврото към американския долар, ако тази буря дойде, имате добър чадър“, посочи Стив Ханке.

#Стив Ханке #пенсии #инфлация #валутен борд #еврозона #евро #долар #лев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници