Негативни мнения за новия конектор на iPhone 5

Негативни мнения за новия конектор на iPhone 5
A A+ A++ A

Наред с по-голям дисплей, по-бърз процесор и LTE възможности, новият iPhone включва и напълно нов конектор, който служи за връзка с компютър, и разнообразни аксесоари. Компанията го нарича Lightning и уточнява, че освен по-малък от предходния, е по-здрав и може да се ползва без значение на ориентацията на поставяне, което би трябвало да улесни потребителите. На практика обаче новият конектор не се хареса на потребителите, които са се включили в обширната екосистема от аксесоари, включително и такива в много хотели, фитнес зали и автомобили. За да работи с тях новият смартфон, а и новите плеъри iPod nano и iPod touch, потребителите ще трябва да си купят специален адаптер или кабел, които Apple услужливо предлага на цена между 29 и 39 долара в зависимост от модела.

Има обаче уловка - Apple предупреждава, че не всички от досегашните аксесоари ще могат да работят с новия адаптер. Това е така, защото той осигурява изцяло цифров сигнал, а повечето от музикалните аксесоари например имат нужда и от аналогов. Затова, преди да инвестирате в адаптер, е добра идея да се консултирате с информацията от производителя на конкретното устройство. Друга скрита особеност на адаптера е, че той не поддържа извеждането на видео.

В същото време буди недоумение защо компанията се е решила на този ход, като изключим финансовите облаги от него. Мобилната индустрия вече преминава към използването на стандарта micro-USB като начин за зареждане и синхронизиране на разнообразни устройства, още повече че през миналата година и Apple се присъедини към тази инициатива. Според думи на Фил Шилер от компанията новият конектор е с цел създаването на по-тънки и малки устройства. Интересно твърдение, тъй като конекторът за micro-USB е със същите размери като новия порт.

Решението на компанията едва ли ще й спечели повече привърженици и сред екологично настроените потребители - според GSM асоциацията мобилната индустрия генерира между 51 000 и 82 000 тона резервни зарядни всяка година, много от които отиват на боклука. Именно намаляването на този отпадък е една от причините за избор на стандарт за единно зарядно, който ще елиминира нуждата от различно зарядно за всеки нов продукт. В допълнение, сертифицираните универсални зарядни могат да осигурят и много по-висока енергийна ефективност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници