COVID-19 осуети коледните празненства по света

COVID-19 осуети коледните празненства по света
A A+ A++ A

От Витлеем до Рим - коронавирусът хвърли сянката си върху коледните празненства по целия свят. Милиони хора бяха принудени да променят плановете си и да не бъдат с близките си заради блокадите и ограниченията.

Много малко хора посрещна тази година Витлеем, където се е родил Исус Христос. Святата нощ беше посрещната с гайди и барабани, но нямаше почти никой, който да ги чуе.

Службата в църквата „Рождество” във Витлеем е традиционно центъра на празника, като до преди пандемията събираше хиляди християни от целия свят. Службата беше закрита за посетители тази година и беше излъчвана онлайн, като в църквата бяха допуснати само духовници и няколко избрани лица.

В Рим папа Франциск, духовният водач на 1,3 милиарда католици, отслужи меса пред по-малко от 200 вярващи, всичките с маски.

Месата, която се отслужва в полунощ, беше изтеглена с два часа напред, за да бъде спазен вечерния час и вярващите да се приберат по домовете си преди него.

Германия беше принудена да затвори популярните коледни базари, а белгийските граждани можеха да посрещнат само един гост. Британците бяха откъснати от света в навечерието на Коледа от блокадите, наложени заради новия щам на коронавируса. Някои ограничения по границата бяха отменени за празниците, но хиляди хора от други европейски държави посрещнаха Рождество Христово на пристанищата, гарите и летищата на Острова.

Християните по цял свят празнуват един от най-светлите религиозни и семейни празници - Рождество Христово. 

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар). По тази причина Русия отбелязва празника на 7 януари. Как руснаците посрещат Рождество Христо, за техните традиции и обичаи, разказва специално за телевизия Евриоком директорът на РКИЦ в София и представител на Россотрудничество Олга Николаевна.

#коронавирус.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници