САЩ дариха 3 млн. д. за циклотронен център в БАН

САЩ дариха 3 млн. д. за циклотронен център в БАН
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик (вдясно) връчи дарение от 3 млн. д. за изграждането на циклотронен център в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. Дарението получи директорът на Института доц. Димитър Тонев (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В последния си работен ден в България американският посланик Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 млн. д. за изграждането на циклотронен център в Българската академия на науките.

АЕЦ „Козлодуй“ също дари 2 милиона долара. С тези средства започва най-мащабният изследователски проект в България за последните 20 г., предаде БНР.

В началото на 2015 година експерименталният реактор ще произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни, обясни премиерът Бойко Борисов.

„Защо този циклотрон ни е толкова важен? Защото сега със самолети изотопите идват от Унгария. По време на полет голяма част се губят и намаляват, докато в София, от тука във Варна разпадът им е такъв, че не лекуват така ефективно, както ни се иска. Така че произведените тука изотопи ще бъдат много по-силни, много по-точни, по-бързо ще лекуваме, по-бързо ще ги инвестираме, повече хора ще бъдат обхванати и ще спестяваме между 8 и 10 милиона лева на година“, заяви Борисов.

Доц. Димитър Тонев, ръководител на Института по ядрени изследвания към БАН, допълни, че в центъра ще се обучават и кадрите на АЕЦ „Козлодуй“.

„Единственият изследователски ускорител или реактор в България ще бъде този, на който да могат кадрите на АЕЦ „Козлодуй“ да се обучават, за да имаме безопасна централа, да се работи по-ефективно. Така имаме възможност в национален център, който ще даде възможност да се обучават студенти от всички университети в България в тези специалност“, обясни Тонев.

Старият експериментален реактор ще отиде в музей.

#реактор #АЕЦ „Козлодуй“ #Българска академия на науките #БАН #САЩ #посолство на САЩ #дарение #министър-председател #Бойко Борисов #посланик на САЩ #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници