КОВИД у нас: Без новозаразени в Монтанско (ОБОБЩЕНИЕ)

КОВИД у нас: Без новозаразени в Монтанско (ОБОБЩЕНИЕ)
A A+ A++ A

10-дневната карантина за всички граждани, влизащи у нас от Обединеното кралство, ще остане в сила до 31 януари 2021 г., това бе решено на работно съвещание при премиера Борисов. Полетите от Великобритания ще бъдат възстановени, когато здравните експерти дадат подробности за новия щам на COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

Минисърът на транспорта Росен Желязков уточни, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. 

Причината за ограниченото влизане на чужденци у нас е новият щам на коронавируса, засечен на Острова. На среднощна инспекция здравният министър Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отидоха на Летище София, за да инспектират спазването на заповедта, съобщи bTV.

По изключение три самолета от Великобритания кацнаха тази нощ в България. Новината, че трябва да останат под карантина изненадата част от пътниците. “Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет”, каза Ангелов. Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат „канселирани“, поясни той.

Това, което знаем за новия щам на вируса, е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември“, каза още Ангелов. От своя страна, министър Терзийски увери, че „Гранична полиция“ ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница.

Ден без нито един заразен с COVID-19, е бил 20 декември в област Монтана, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Това се случва за втори път през последния месец, след като на 29 ноември също нямаше нито един човек с положителен тест.

Броят на хората в региона с активна инфекция продължава да намалява. Към момента те за 562 души, докато преди месец бяха около 900. В болници са настанени 106 души, докато в началото на есента имаше дни с 160-170 хоспитализирани.

Най-много от случаите са в община Монтана - 191, следват Лом - 143, Бойчиновци - 65, Берковица - 55 и т.н. От началото на пандемията в област Монтана са диагностицирани 2901 души, от тях 2155 са оздравели, а 184 са починали.

"Община Пазарджик е вече за пример и в една от най-важните теми - екологията", посочи кметът Тодор Попов при откриването на инсталациите за сепариране и компостиране на отпадъци на територията на Регионалното депо край Пазарджик.

"Днес имаме модерно депо, модерни инсталации за сепариране и за компостиране, и вече рекултивирано старо сметище. Това са неща, които преди три години ни беше трудно да си представим, защото това са най-трудните проекти, които изискват усилията и професионалната работа на много хора", добави Попов.

"Община Пазарджик е вече за пример не само в спорта и културата, не само в инфраструктурата, но и в една от най-важните теми - екологията. Какъв въздух дишаме, каква почва имаме, как управляваме отпадъците си, всичко това говори за интелект, отговорност и професионализъм", каза още кметът Попов.

Областният управител Стефан Мирев отбеляза, че днешното събитие е поредното доказателство за доброто взаимодействие между местната и държавната власт, а резултатът е свързан с добруването на хората и подобряването на качеството на средата, в която живеем.

Проектът е на стойност близо 20 млн. лева и включва проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, система за разделно събиране и оползотворяване на зелени и биоразградими отпадъци и рециклирането им в инсталации за компостиране.

Новите съоръжения ще се ползват от седем общини в Пазарджишка област.

Данните за денонощието

166 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Те обаче са на база на по-малко тестове – 790. Това сочат данни на Единния информационен портал.

Излекуваните са в пъти повече от починалите – 1731. А изгубилите битката с вируса са 58. Активните случаи са 84 828, като в интензивно отделение остават 536 души. 53-ма са установените новозаразени в София, следват Варна с 16 и Плевен с 15 нови случая.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници