Експерт с важни уточнения за новата ваксина на Пфайзер и Бионтех

Експерт с важни уточнения за новата ваксина на Пфайзер и Бионтех
A A+ A++ A

Щом има органично вещество, винаги може да има някакъв вид съпротива у организма, който да покаже, че ваксината някак не му пасва като материал. Това каза за Нова тв д-р Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски". 

"Теоретично ваксината на Pfizer е със сравнително нисък потенциал да предизвика такива реакции, понеже става дума за сравнително прост от органична гледна точка материал, който не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция", уточни той.

"Да внимават хората с класически алергии, такива, които се съпротивляват на чужди вещества, произвеждащи антитела, които могат да отключат някаква реакция. Те би трябвало да бъдат най-застрашени, но това не значи че няма да има друг човек, който в даден момент не може да получи някаква реакция. 

Опасността е навсякъде. Виждате, че опитваме да предотвратим такива реакции", каза още той и добави, че трябва да се продължи с внимателния подбор на тези, които да бъдат имунизирани.

"Имат роля придружаващите заболявания. Не искам да съм прекалено конкретен, но със сигурност някои лекарства, които може да приема човек с проблеми със сърдечно-съдовата система, може да усилят някои реакции. Това е произволен пример. Препоръката е да има консултация и някакъв вид предварителен подбор", добави експертът.

Запитан как стои въпросът с употребата на алкохол, той отвърна: "Тук говорим и за количества. Трябва да бъдем винаги конкретни. Не съм достатъчно запознат с руския казус и руската ваксина, но засега за другите ваксини няма указания, че трябва да има строго въздържане".

#ваксина коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници