20 обучени бойци нападнали мисията на САЩ в Либия

20 обучени бойци нападнали мисията на САЩ в Либия
Посланикът на САЩ Кристофър Стивънс, който беше убит принападението над американската мисия в Бенгази. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

В нападението над американското консулство в либийския град Бенгази, при което загинаха посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и още трима дипломатически служители, са участвали 20 обучени бойци.

Според нови данни в нападението са участвали 20 бойци, подготвени за военен щурм, включващ използването и на гранатомет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според либийското министерство на вътрешните работи нападателите са манипулирали демонстрация срещу филм, обиждащ пророка Мохамед, за да извършат удара.

Започнало е разследване дали нападението не е планиран терористичен удар, извършен, за да се отбележи годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожелал да запази анонимност американски представител.

Засилена е охраната на всички американски мисии по света след атаката срещу консулството в Бенгази.

Пентагонът изпрати два военни кораба и екип морски пехотинци край бреговете на Либия.

Американският президент Барак Обама изрази решимост нападателите да бъдат изправени пред съда.

„Няма да отстъпим от твърдото си решение да бъде въздадено правосъдие за това отвратително деяние. Погрешно е да смятате, че това няма да се случи. От основаването си Съединените щати уважават всички вероизповедания. Ние отхвърляме всички опити за омаловажаване на религиозните убеждения на другите. Но просто няма никакво извинение за подобен вид безсмислено насилие. Светът трябва недвусмислено да осъди подобни брутални деяния“, заяви Обама в сряда.

Първоначалната версия за нападението срещу американското консулство в Бенгази бе, че то е спонтанна проява на гняв срещу антиислямски филм, откъси от който бяха излъчени в YouTube.

Във филма „Невинността на мюсюлманите“ на израелския кинорежисьор от Калифорния Сам Басайл пророкът Мохамед е описан като женкар и религиозен измамник.

Според телевизия Си Би Ес засега няма доказателства, че Сам Басайл е реална личност.

В интервю за американския телевизионен канал Стив Клайн, представил се за консултант на филма, заяви, че режисьорът крие истинското си име, а той като консултант е искал да бъдат разобличени радикалните ислямисти.

„Първо, той не е израелец. Второ, не зная как се казва, но името му не е Сам. Като консултант не можах да свърша по-добра работа от това, за да покажа на хората по света и на огромното мнозинство от мюсюлманите колко опасни са тези хора. Питат ме дали ръцете ми са окървавени – не, кръвта е по техните ръце, не по моите“, цитират го световните агенции, на които се позова БНР.

Междувременно Би Би Си съобщи за сблъсъци в нощта срещу четвъртък пред посолството на САЩ в Кайро, където се състоя нова многолюдна демонстрация срещу филма на Сам Басайл.

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, някои от които бяха въоръжени с коктейли „Молотов“.

Протести е имало и пред американските посолства в Тунис и Мароко.

#Мароко #Тунис #„Молотов“ #Кайро #Президент на САЩ #Барак Обама #Пентагон #пророка Мохамед #Кристофър Стивънс #посолство #Бенгази #САЩ #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници