Внимание: Двама души с остри алергични реакции след ваксиниране с продукта на Пфайзер

Внимание: Двама души с остри алергични реакции след ваксиниране с продукта на Пфайзер
A A+ A++ A

Британският регулаторен орган съобщи, че всеки, който има анамнеза за „значителни“ алергични реакции към храни, лекарства или ваксини, в момента не трябва да се ваксинира.

На хора със „значителни“ алергични реакции е било казано да не се ваксинират с Pfizer/BioNTech Covid след като двама ваксинирани служители на NHS са имали „нежелани“ реакции. 

NHS England потвърди, че двама служители, на които са приложени дози във вторник - в първия ден от програмата за масова ваксинация - са пострадали от алергична реакция. И двамата члена на персонала имат значителна история на алергични реакции като е било необходимо да носят със себе си адреналинов автоинжектор.

Служителите развиват симптоми на „анафилактична реакция“ (задушаване) малко след поставяне на ваксината, но и двамата се възстановяват след подходящо лечение.

След инцидента Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че всеки, който има анамнеза за „значителни“ алергични реакции - включително към лекарства, храни или ваксини - в момента не трябва да се ваксинира.

NHS в Англия заяви, че всички тръстове, участващи в програмата за ваксинация, са били информирани. Това означава, че всеки, който трябва да получи ваксината в сряда, ще бъде попитан за алергични реакции.

Професор Стивън Поуис, национален медицински директор на NHS в Англия, каза:

„Както е обичайно за новите ваксини, MHRA препоръчва предпазливост. Хората със значителна анамнеза за алергични реакции да не получават тази ваксинация, след като двама души са със значителни алергични реакции.

Д-р Джун Рейн, главен изпълнителен директор на Агенцията (MHRA), одобрила ваксинатана Pfizer/BioNTech, заяви, че подобни реакции „не са били характерни черти“ при ваксиналните проучвания. Тя заяви пред комисия от народни представители, че са направени внимателни планове за „бдителност в реално време“ при наблюдение на страничните ефекти от ваксинациите и че всяка актуализация за пациентите ще бъде съобщена „незабавно“.

От Pfizer заявиха, че ваксината се е „понасяла добре“ по време на опитите, без „сериозни опасения за безопасността“. Техен говорител заяви: „От MHRA ни уведомиха за два доклада с жълт картон, които могат да бъдат свързани с алергична реакция поради прилагане на ваксината Covid-19 BNT162b2.

Като предпазна мярка MHRA е издала временни указания на NHS докато провежда разследване, за да се разбере напълно всеки случай и причините за него. Pfizer и BioNTech подкрепят MHRA в разследването.

В основното клинично изпитване от трета фаза тази ваксина обикновено се понася добре, без сериозни опасения за безопасността, докладвани от независимия комитет за наблюдение на данните. Към днешна дата в проучването са включени над 44 000 участници, над 42 000 от които са получили втора доза от ваксината.

#ваксинация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници