COVID-19 по света: Швейцария реши да остави ски-курортите си отворени, Солун разкрива нови парцели за жертвите на вируса (ОБНОВЕНА)

COVID-19 по света: Швейцария реши да остави ски-курортите си отворени, Солун разкрива нови парцели за жертвите на вируса (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Бахрейн стана вчера втората страна, одобрила спешно използването на ваксината срещу COVID-19 на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), предаде Франс прес. В сряда Великобритания първа даде зелена.

Бахрейнските здравни власти не представиха график за масово ваксиниране на населението в малкото островно кралство в Персийския залив.

В страната с около 1,5 милиона жители до момента са регистрирани над 87 хиляди случая на коронавирус. 341 човека са починали.

Миналия месец бахрейнските власти одобриха ваксинирането на медицинския персонал в кралството с продукта на китайската компания Синофарм (Sinopharm), отбелязва Франс прес.

Повече от 65 милиона души се заразиха с новия коронавирус, който се появи в Китай в края на миналата година. Над един милион и половина от тях починаха.

Общо 51 ваксини срещу ковид-19 преминават изпитания върху хора в момента в глобален мащаб. За 13 от тях тестовете са във финална фаза, съобщиха от Световната здравна организация.

От там предупредиха, че ваксините са "светлина в тунела", но сами по себе си няма да сложат край на пандемията.

СЗО се надява да получи до края на 2021 година 2 милиарда дози, които ще са достатъчни за имунизиране на 20 процента от населението на най-бедните страни.

В Москва от утре започва масово ваксиниране. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец.

В Москва започна масова ваксинация срещу COVID-19 с разработената в Русия ваксина СПУТНИК-V. Ваксинацията е доброволна и безплатна. Тя е дълбокозамразена и преди поставяне трябва да се размрази. Организмът добива имунитет 42 дни след първото поставяне. Предимство имат хората, изложени на най-голяма опасност от заразяване - лекари, учители и социални работници.

Според данните на руските здравни власти, по време на тестовете на СПУТНИК-V едва 1,5 процента от доброволците са се разболели от COVID-19, съобщи БНТ.

Швейцария реши да остави ски-курортите си отворени, но обяви по-строги ограничителни мерки срещу коронавируса, включително забрана за пеене извън семейна обстановка и в училищата. Страната избра различен подход от съседните - Италия, Франция и Германия, които искат спиране на зимните спортове през коледно-новогодишните празници, а Австрия направи ски ваканциите практически невъзможни. Швейцарските зимни курорти могат да работят след 22 декември само с одобрение на властите. От 9-ти декември закритият транспорт, включително кабинкови лифтове и влакове ще може да работи с капацитет две трети.

Австрия започна масово доброволно тестване на населението за COVID-19. Началото беше в три от деветте провинции на страната, включително Виена. Целта е откриване на възможно повече заразени преди семейните събирания за Коледните празници. Масови тестове проведе и съседна Словакия, но там те бяха задължителни.

Сръбският премиер Ана Брнабич откри в Белград новопостроена болница с хиляди легла за пациенти с коронавирус. Лечебното заведение разполага с интензивно отделение за 250 болни на спомагателно дишане. На 15 декември ще бъде открита COVID болница и в Крушевац. Междувременно Сърбия получи 20 дози от руската ваксина "Спутник" за лабораторни тестове.

Гробищният парк в Солун разкрива нови парцели за жертвите на коронавируса. Вторият по големина гръцки град трайно има повече заразени от столицата Атина. Гърция удължи до 14 декември затварянето на страната. Болниците в Северна Гърция са препълнени.

САЩ регистрираха през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавируса и починали. В страната е достигнат и пик на пациентите с Covid-19 в болница, а здравни експерти се опасяват, че епидемичната обстановка ще продължи да се влошава, съобщиха информационният агенции.

Университетът „Джонс Хопкинс“ съобщи вчера за рекордните близо 218 хиляди нови случая на коронавирус и 2879 починали за едно денонощие в САЩ. В страната с население от около 330 милиона души са регистрирани общо 14,1 милиона заразени с коронавируса и над 276 хиляди починали от причиняваното от него заболяване Covid-19.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава. Те са на първо място в света по брой заразени и починали.

Броят на пациентите с Covid-19 в болници в САЩ достигна поредна пикова стойност, надхвърляйки прага от 100 хиляди (100 667). Запазва се наблюдаваната от седмици тенденция всеки ден да бъде регистриран нов рекорд.

Въпреки че началото на масовото ваксиниране на населението се очаква в обозримо бъдеще, здравни експерти очакват събиранията за Деня на благодарността в края на миналия месец и около предстоящите коледни празници да влошат епидемичната обстановка.

Стремителният ръст на новите случаи на коронавирус в Калифорния доведе до нови заповеди за локдаун. Капацитетът на интензивните отделения в най-многолюдния американски щат може да бъде запълнен до седмици, предупреди губернаторът Гавин Нюсъм.

Прилепите, живеещи в гранични региони в южната и югозападната част на Китай, са носители на други видове коронавирус, които вече са способни да се предадат на хората. Това обясни вирусологът от Ухан Ши Чжанли, цитиран от "Гардиън".

Тя подчерта, че тези нови видове коронавирусни инфекции, включително такива, свързани с коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, вероятно ще се разпространят в природата извън Китай. „Те ще се разпространят не само в Китай, но и в страните от Южна Азия“, каза ученият.
 
Смята се, че прилепите са естествени преносители на коронавируса, но Чжанли каза, че е много вероятно вирусът да е бил предаден на междинно животно, преди да е достигнал хората. Все още не е известно кое животно е станало междинно. Смята се, че панголините могат да са такъв носител. В такъв случай, твърди Чжанли, вирусът може да бъде предаден от прилепи на панголини извън Китай. Освен това не е ясно колко дълго вирусът е циркулирал сред животните или хората, преди да бъде открит миналата година.

Гледната точка на Ши се споделя от вирусолог от Университета в Сидни, професор Едуард Холмс. Той смята, че SARS-CoV-2 може да остане в междинния носител за дълго време. В допълнение, по негово мнение е вероятно първата човешка инфекция да е настъпила не в Ухан и дори не в провинция Хубей.

Киргизстан отново отвори границите си за граждани на всички държави, пристигащи със самолет на три летища в страната, след месеци на затваряне заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От петък, 4 декември, "чуждестранни граждани и лица без гражданство могат да пристигат в Република Киргизстан с редовни полети", се посочва в днешно изявление на киргизстанското външно министерство.

Чужденците ще могат да влизат в Киргизстан през три летища - Манас (близо до столицата Бишкек), Ош и Исък-Кул.

Единственото условие ще бъде преди заминаването и при пристигането в Киргизстан да бъде представен PCR тест, направен до 72 часа по-рано.

Границите на страната бяха затворени от началото на пандемията през пролетта, припомня АФП.

Външното министерство поясни, че като част от това премахване на ограниченията за влизане, международните наблюдатели на избори ще могат да посетят Киргизстан за изборите догодина.

Президентските избори са насрочени за 10 януари, но все още няма дата за парламентарните.

До момента страната е регистрирала 74 774 заразени с коронавирус, сред които 1290 смъртни случая. През лятото Централна Азия бе засегната от втора вълна на пандемията.

В Киргизстан, бедна планинска страна, властите се оказаха особено безпомощни. Вместо да укрепва здравната система, правителството призна, че помощта, получена от международни институции, служи главно за изплащане на заплатите на държавните служители и за запълване на бюджетните дупки, отворени от епидемията.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници