Дезинфектантът за ръце без алкохол, също толкова ефективен срещу COVID, колкото и версиите на алкохолна основа

Дезинфектантът за ръце без алкохол, също толкова ефективен срещу COVID, колкото и версиите на алкохолна основа
A A+ A++ A

Ново проучване на изследователи от Университета Бригъм Йънг установява, че дезинфекциращото средство за ръце без алкохол е също толкова ефективно при дезинфекция на повърхности от вируса COVID-19, както и продуктите на алкохолна основа.

Учените от BYU, които проведоха проучването, подозирали, че предпочитанието на CDC към дезинфектант с алкохол произтича от все още ограничени изследвания за това какво наистина работи за дезинфекция срещу ТОРС-CoV-2.

За да проучат други варианти, те обработиха проби от новия коронавирус с бензалкониев хлорид, който обикновено се използва в дезинфектанти за ръце, без алкохол, и няколко други кватернерни амониеви съединения, които редовно се срещат в дезинфектантите.

В повечето тестови случаи съединенията унищожават поне 99,9% от вируса в рамките на 15 секунди.

"Резултатите ни показват, че дезинфектантът за ръце без алкохол работи също толкова добре, така че бихме могли, може би дори би трябвало, да го използваме за контрол на COVID", каза водещият автор на изследването Бенджамин Огилви.

Безалкохолните дезинфектанти за ръце, които също са ефективни срещу обикновените настинки и грипните вируси, имат редица предимства пред своите аналози на алкохолна основа, обясни Огилви.

"Бензалкониевият хлорид може да се използва в много по-ниски концентрации и не предизвиква познатото усещане за" изгаряне ", което може да познаете от употребата на алкохол за дезинфекция на ръце. Може да улесни живота на хората, които трябва да санират много ръцете си, като здравните работници, и може би дори да увеличи спазването на насоките за саниране ", каза той.

Пред лицето на недостига, „наличието на повече възможности за дезинфекция на болници и обществени места е от решаващо значение“, добави д-р студентът Антонио Солис Леал, който проведе експериментите на изследването.
Преминаването към дезинфектант за ръце без алкохол също е логистично лесно.

„Хората вече го използваха преди 2020 г.“, каза професорът и съавтор на BYU Брад Бергес.

„Изглежда, че по време на тази пандемия, не-алкохолните дезинфектанти за ръце са на заден план, защото правителствата  казват „ не знаем, че те действат “, поради новостта на вируса", добави Бергес.

Тъй като бензалкониевият хлорид обикновено работи добре срещу вируси, заобиколени от липиди - като COVID - изследователите вярват, че той би бил подходящ за дезинфекция срещу коронавируса.

Екипът вярва, че техните констатации "всъщност могат да осигурят промяна в правителствените указания относно дезинфектанта за ръце", каза Бергес.

Ogilvie се надява, че повторното въвеждане на безалкохолни дезинфектанти на пазара може да облекчи недостига - и да намали шансовете на хората да се сблъскат с някои потенциално „схематични“ дезинфектанти, които са се появили в отговор на търсенето.

"Средството за дезинфекция на ръце може да играе особено важна роля за контролирането на COVID. Това е информация, която може да засегне милиони хора", каза той. (ANI)

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници