Гърция може да даде под наем 40 острова

Гърция може да даде под наем 40 острова
Гърция може да даде 40 необитавани острова под наем за срок от 50 години.
A A+ A++ A

Гърция може да даде 40 необитавани острова под наем за срок от 50 години.

Гръцкият фонд за развитие на активите обмисля тази стъпка в контекста на нарастващия натиск над държавата да възобнови плановете си за продажба на активи, което е ключово условие за получаване на международна помощ, и чрез този ход Атина се надява да намали дълга си, предадоха „Блумбърг“ и „Дневник“.

„Определихме места с добър терен, близо до континентална Гърция, които имат добре развита инфраструктура и същевременно не представляват заплаха за националната сигурност“, каза Андреас Тарпанцис, изпълнителният директор за недвижими имоти на фонда.

„Актуалното законодателство не ни позволява да ги продадем, а и не искаме“, казва той в интервю от 6 септември.

Гръцкият фонд за развитие на активите трябва да осигури 50 млрд. евро от държавни активи до 2020 г., за да отговори на условията и да получи 240 млрд. евро международна помощ.

Премиерът Андонис Самарас заяви, че търговията с някои острови може да осигури приходите, които кредиторите искат да видят, за да продължат да финансират Гърция.

Списъкът включва острови от 500 000 до 3 млн. кв. м, които могат да бъдат развити като туристически курорти, като се отдадат под наем за 30 до 50 години.

Фондът е разглеждал 562 от всички около 6000 гръцки острова.

Агенция „Блумбърг“ отбелязва, че трябва да бъде прието законодателство, което да позволи публична собственост да бъде развивана от трети страни, както и да се намали броят на необходимите разрешителни.

Андреас Тапранцис казва, че продажбата на островите била изключена, защото приходите за гръцката държава няма да бъдат толкова високи, колкото ако ги даде под наем.

Според него Гърция ще привлече повече инвестиции, ако един остров бъде превърнат в курорт.

Страната успя да си осигури едва около 1,8 милиарда евро от програмата за продажба на активи, което предизвика критика от представителите на ЕС, според които правителството не действа достатъчно бързо, за да намали дълга си.

Забавянето беше причинено до голяма степен от месеците преговори за преструктурирането на дълга в началото на 2012 г., както и от двата парламентарни вота, които на практика застрашиха членството на страната в еврозоната.

Според Такис Атансопулос, новият председател на Фонда за развитие на активите, целта за генериране на 19 млрд. евро от държавни активи до 2015 г. може да бъде постигната, стига бизнес климатът да е подходящ.

#Андонис Самарас #остров #наем #Гърция #икономическа криза #еврозона #ЕС #МВФ #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници