Барозу: ЕК прави важна стъпка към европейски банков съюз

Барозу: ЕК прави важна стъпка към европейски банков съюз
Жозе Мануел Барозу подчерта, че целта на Брюксел е да прекъсне „порочната връзка между държавите и техните банки“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предложенията на Европейската комисия за единен европейски надзорен механизъм са важна стъпка към създаването на банков съюз в Европа, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

„Тази нова система, в чийто център стои Европейската централна банка и в която участват националните надзорни органи, ще възстанови доверието в надзора на всички банки в еврозоната“, категоричен бе Жозе Мануел Барозу, цитиран от БГНЕС.

По думите му Европейският парламент, от своя страна, ще играе ключова роля за осигуряването на демократичен контрол.

„Трябва да приемем като първостепенна задача създаването на европейски надзорен орган до началото на другата година. Това ще ни позволи и да вземем решения за използването на европейски защитни механизми за рекапитализирането на банките“, заяви председателят на ЕК.

Жозе Мануел Барозу подчерта, че целта на Брюксел е да прекъсне „порочната връзка между държавите и техните банки“.

„В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни“, подчерта Барозу.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че банковият надзор трябва да стане по-ефективен във всички европейски страни, за да се гарантира последователност в прилагането на правилата на единния пазар.

„Задача на ЕЦБ ще бъде да гарантира, че банките в еврозоната се придържат към разумни финансови практики. Нашата крайна цел е да спрем използването на парите на данъкоплатците за спасяване на банките“, посочи Мишел Барние.

„Предложихме механизъм за отделяне на надзора от паричната политика в рамките на ЕЦБ и мерки, с които да се гарантира, че ЕЦБ ще се отчита за надзорните си решения пред Европейския парламент“, добави еврокомисарят.

#Жозе Мануел Барозу #ЕК #еврозона #ЕЦБ #ЕСМ #Европейски спасителен механизъм #Мишел Барние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници