Изследват за радиация крадци на опасна апаратура в Девня

Изследват за радиация крадци на опасна апаратура в Девня
Преди няколко дни четирима безработни роми откраднаха опасната техника, за да я разфасоват и предадат за вторични суровини. Те бяха заловени в рамките на 24 часа.
A A+ A++ A

Изследват 19 души от Девня, сред които и две деца, за следи от радиационно облъчване след кражбата на опасната апаратура от завод „Полимери".

Преди няколко дни четирима безработни роми откраднаха опасната техника, за да я разфасоват и предадат за вторични суровини.

Въпреки че бяха заловени от полицията в рамките на 24 часа, всички хора, които са се намирали в близост до откраднатата техника, ще бъдат подложени на изследвания, съобщи пред БТА д-р Божанка Георигиева от Регионалната здравна инспекция във Варна

В момента в болницата в Девня са настанени петима души, сред които са и задържаните за кражбата.

Опасността за тях е най-голяма, но засега няма данни за остро лъчево изгаряне, посочи д-р Божанка Георгиева.

На всички пациенти се правят хематологични изследвания за кръвната картина и поражения на костния мозък. Резултатите ще бъдат изпратени в Националния център за радиозащита и тогава ще им бъде назначено лечение.

Прегледи се извършват и на всички, които са участвали в предотвратяването на радиационния инцидент.

Няма опасност за населението в района на Девня, където в понеделник е настъпил радиационен инцидент, успокоиха от Министерството на здравеопазването.

Източниците на опасно лъчение са открити в две частни къщи в Девня, два от тях са намерени в нива на 7 метра от къщата, а третият в двора на самата къща.

Те веднага са били иззети от органите на реда и затворени в специално хранилище под охрана. Предстои да се връчи предписание на „Полимери" да се унищожат радиоактивните източници в специализирано за целта хранилище в село Нови хан.

Хората в Девня обаче са в паника след инцидента. Кметът Атанас Кузев свика кризисния щаб на общината.

„Слава Богу, че крадците не са хвърлили след демонтажа на трите оловни капсули намерения цезий 137," коментираха специалисти.

В Девня е била повикана специализирана фирма.

„Направихме замерване установихме, че хората, които са имали допир с радиоактивния уред са много облъчени," казаха експертите.

#Девня #радиация #цезий 137 #кражба #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници