Гей браковете ще стават законни и във Франция

A A+ A++ A

През октомври 2012 г. френското правителство ще внесе проектозакон за легализиране на еднополовите бракове, обяви правосъдният министър на Франция Кристиян Тобира.

Новото социалистическо правителство на Франция ще осъществи предизборните си обещания за узаконяване на гей браковете и осиновяването на деца от такива двойки, предаде АФП, цитирана от БГНЕС, и добавя това бяха едни от основните предизборни обещания на президента Франсоа Оланд.

Френският правосъден министър Кристиян Тобира заяви във вторник пред вестник „Кора", че новият закон ще обхваща и членовете на еднополови брачни съюзи.

"Ще позволим осиновяването от хомосексуални двойки", заяви тя. "Ще имат възможността да осиновяват деца индивидуално и като двойки".

Вероятността проектът да бъде приет е голяма, тъй като и в двете камари на парламента на Франция мнозинство има социалистическата партия.

Френската десница от своя страна подкрепя позицията на католическата църква, която е категорично против промяната.

В края на миналия век Франция беше една от първите държави, която позволи съжителството между хомосексуалисти.

Формата му всъщност е граждански съюз, като правата и задълженията на участващите в него са като в брачен съюз, но изключвайки възможността да се отглеждат деца.

Това й решение я постави в позицията на догонваща, тъй като страни като Белгия, Холандия, Швеция, Дания, Норвегия, Германия, Финландия, Великобритания и Испания, одобриха гей браковете преди нея.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници