Ново проучване: Хората, каращи леко КОВИД, имат по-трайни антитела

Ново проучване: Хората, каращи леко КОВИД, имат по-трайни антитела
A A+ A++ A

Ново проучване, ръководено от изследователи от Brigham and Women Hospital, изследва кръвни проби и клетки от пациенти, които са се възстановили от лек до умерен COVID-19 и установява, че множество пациенти са поддържали производството на антивирусни антитела няколко месеца след инфекцията.

Тези "поддържащи" антитела се наблюдават при пациенти с по-леки симптоми, което предполага, че някои индивиди, които се възстановяват от COVID-19 по-бързо, може да имат по-ефективен и траен имунен отговор към вируса. 

Резултатите се публикуват в Cell. „Открихме подгрупа от индивиди, които се лекуват бързо, като същевременно поддържат нива на специфични за вируса антитела след COVID-19,“ казва д-р Дуейн Веземан, д-р, имунолог и лекар в отдела по алергии и клинична имунология в Бригам и сътрудник професор в Харвардското медицинско училище.

„Видът на имунния отговор, който наблюдаваме при тези индивиди, е малко като инвестиране в застрахователна полица - това е начинът на имунната система да добави потенциален слой на защита срещу бъдещи срещи с вируса“, ​​добави Веземан.

Лабораторията на Wesemann изследва целия набор от антитела, които имунната система на гостоприемника произвежда и как те се научават да разпознават патогени. През пролетта на 2020 г. екипът насочи вниманието си към пандемията от COVID-19 и имунния отговор на хората, които се заразяват. Те са нетърпеливи да разберат естеството на отговора на антителата към вируса.

За тази цел екипът набра 92 души в района на Бостън, които са се възстановили от COVID-19 между март и юни 2020 г. Петима от хората били хоспитализирани, но всички останали се възстановявали у дома. Екипът ежемесечно събира и анализира кръвни проби, като измерва набор от антитела, включително имуноглобулин-G (IgG), срещу вируса, който причинява COVID-19.

Те разделят кохортата на две групи - тези, които поддържат специфични за вируса нива на IgG в продължение на няколко седмици, и тези, които ги губят. Екипът анализира тези групи и потенциалните връзки, които са имали с клинични и други имунологични данни.

Екипът установи, че нивата на IgG срещу вируса са склонни да намаляват значително при повечето индивиди в продължение на три до четири месеца. Въпреки това, при около 20% от индивидите, производството на антитела остава стабилно или засилено за същия период от време.

Екипът установи, че тези "поддържащи" имат симптоми за значително по-кратък период от време в сравнение с "разлагащите се" (средно 10 дни срещу 16 дни).

Екипът отбеляза, че повечето доброволци са възрастни бели жени.

Изследователите казват, че бъдещите изследвания трябва да имат за цел да включат по-разнообразно население, за да изяснят още дали съществуват вариации в имунния отговор при хора от различна възраст и етнически, и расов произход.

Изследователите също така посочват, че по-нататъшните изследвания могат да помогнат да се определи дали подобна динамика на имунния отговор се наблюдава и при хора с асимптоматични и тежки заболявания.

"Да разберем как тези индивиди са в състояние да поддържат по-продължително производство на антитела е от значение за COVID-19 и също така ще има важни последици за нашето разбиране за имунната система като цяло", добави Веземан. (ANI)

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници