Какви са рисковете да се заразим при контакт с болен от COVID-19, коментар на д-р Симидчиев

Какви са рисковете да се заразим при контакт с болен от COVID-19, коментар на д-р Симидчиев
A A+ A++ A

Ако имаме човек без маска, който е заразен и излъчва вируси, като безпрепятствено може да отдели капчици, отсреща човек може да се зарази. Но ако отсреща човекът е с маска този риск се намалява в около 30%. Ако заразеният носи маска количеството частици намаляват драматично. Това коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Академия Здравитал“.

"Когато и двамата са с маски, дори и да не може да се спази дистанция, вероятността за заразяване е много ниска. 1 от 22-ма могат да се заразят. А когато имаме и физическа дистанция рискът на практика е нулев", обясни проф. Симидчиев.

Има няколко проблеми около носенето на маски, а те са свързани с това, че хората реагират естествено на носенето на маски, но през призмата на някои фалшиви новини. На това, че зад маската се задържа кислороден двуокис и може да предизвика странични ефекти. Това, което трябва да кажем е, че въглеродният двуокис се движи през мембрани, около 20 пъти по-бързо от кислорода", каза още той.

"Ако живеем с любимите хора и се храним с тях, то рисковете няма как да бъдат ограничени, но маската е най-ефективна като обществено-здравна интервенция. Тя пази обществото, а не индивида", допълни докторът

#д-р Александър Симидчиев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници