Нивата на витамин D по време на бременност са свързани с високото IQ на децата

Нивата на витамин D по време на бременност са свързани с високото IQ на децата
A A+ A++ A

Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, показва, че нивата на витамин D при майките по време на бременност са свързани с коефициента на интелигентност на децата им, което предполага, че по-високите нива на витамин D по време на бременност могат да доведат до по-високо IQ .

Проучването също така идентифицира значително по-ниски нива на витамин D сред чернокожите бременни жени. Мелиса Мелоу, водещ автор на изследването и изследовател в Департамента по детско здраве, поведение и развитие в Детския изследователски институт в Сиатъл, казва, че дефицитът на витамин D е често срещан сред населението, както и при бременните жени, но отбелязва, че чернокожите жени са изложени на по-голям риск.

"Меланиновият пигмент предпазва кожата от увреждане от слънцето, но като блокира UV лъчите, меланинът също намалява производството на витамин D в кожата.Поради това не бяхме изненадани да видим висок процент на дефицит на витамин D сред чернокожите бременни жени в нашето проучване . Въпреки че много бременни жени приемат пренатален витамин, това може да не коригира съществуващия дефицит на витамин D ", каза Мелоу.

„Надявам се, че нашата работа носи по-голяма информираност за този проблем, показва дълготрайните последици от пренаталния витамин D за детето и неговото неврокогнитивно развитие и подчертава, че има някои групи, на които доставчиците трябва да обръщат по-голямо внимание.

Широко разпространено тестване на нивата на витамин D обикновено не се препоръчват, но мисля, че доставчиците на здравни услуги трябва да внимават за тези, които са изложени на по-висок риск, включително чернокожите жени “, добави Мелоу.

Според Мелоу, около 80% от чернокожите бременни жени в САЩ може да имат недостиг на витамин D.

От жените, участвали в проучването, приблизително 46% от майките са имали недостиг на витамин D по време на бременността си , а нивата на витамин D са по-ниски сред чернокожите жени в сравнение с белите жени.

Мелоу и нейните съавтори са използвали данни от кохорта в Тенеси, наречена Условия, засягащи неврокогнитивното развитие и ученето в ранна детска възраст (CANDLE).

След контролиране на няколко други фактора, свързани с IQ, по-високите нива на витамин D по време на бременност са свързани с по-висок IQ при деца на възраст от 4 до 6 години. Въпреки че наблюдателни изследвания като това не могат да докажат причинно-следствена връзка, Мелоу вярва, че нейните констатации имат важни последици и налагат допълнителни изследвания.

Недостиг на витамин D
"Дефицитът на витамин D е доста разпространен. Добрата новина е, че има сравнително лесно решение. Може да бъде трудно да се получи чрез диета и не всеки може да компенсира тази пропаст чрез излагане на слънце, така че добро решение е да вземете добавка ", каза Мелоу.

Препоръчителният дневен прием на витамин D е 600 международни единици (IU). Средно американците консумират по-малко от 200 IU в диетата си, така че ако хората не компенсират тази разлика чрез излагане на слънце или добавки, Мелоу казва, че те вероятно ще станат дефицитни.

Храните, които съдържат по-високи нива на витамин D, включват мазни риби, яйца и обогатени източници като краве мляко и зърнени закуски. Въпреки това, Мелоу отбелязва, че витамин D е един от най-трудните за набавяне хранителни вещества.

Необходими са допълнителни изследвания за определяне на оптималните нива на витамин D по време на бременност, но Мелоу се надява, че това проучване ще помогне да се разработят хранителни препоръки за бременни жени. 

Особено сред чернокожите жени и тези с висок риск от дефицит на витамин D.

Мелоу казва, че има три ключови изводи от проучването:
1. Дефицитът на витамин D е често срещан по време на бременност, а чернокожите жени са изложени на по-голям риск, тъй като меланиновият пигмент в кожата намалява производството на витамин D
2. По-високи нива на витамин D сред майките по време на бременност може да насърчи развитието на мозъка и да доведе до по-високи резултати на детето
3. Скринингът и хранителните добавки могат да коригират дефицита на витамин D 

„Искам хората да знаят, че това е често срещан проблем и може да повлияе на развитието на децата. Дефицит на витамин D може да възникне, дори ако се храните здравословно. Понякога това е свързано с начина ни на живот, пигментацията на кожата или други фактори, извън контрола ни “, каза Мелоу. (ANI)

#витамин Д

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници