Витамин Д - всичко, което трябва да знаем

Витамин Д - всичко, което трябва да знаем

engin akyurt on Unsplash

A A+ A++ A

Възможно ли е хранителна добавка да има важни лечебни и не по-малко важни профилактични свойства и приложение при състояния, вариращи от хронична умора през рахит и до някои видове рак?

Наричан още "слънчевият витамин" във връзка с необходимостта от излагане на ултравиолетовите лъчи за активирането му и превръщане в използваема форма в организма, витамин Д се оказва ключът към разрешаването на редица медицински загадки. Различни видове витамин Д от apteka. framar.bg могат да бъдат открити и сравнени по ползи и странични ефекти, за да може пациентът да направи информиран избор.

Откриването и синтезата на витамин Д са в пряк отговор при търсенето на лек за рахита, чиято честота е била изключително висока в определени части на света в близкото минало. И до днес продължават изследванията с този мастноразтворим витамин, като се доказват нови негови ефекти, участие в редица функции и процеси и роля в превенцията на множество заболявания.

Роля на витамин Д в организма

Слънчевият витамин проявява широка палитра от ефекти, твърде разностранни по своята природа, по-важните от които включват:

  • участие в калциево-фосфорната обмяна: сред доказаните и потвърдени с многобройни проучвания ефекти на витамин Д са тези по отношение на регулацията на калция и фосфора и тяхното оптимално усвояване в организма, активността им и свързаните с тях ефекти
  • значимо влияние върху опорно-двигателната активност: витамин Д е изключително необходим за поддържане на костното здраве, активността на ставния апарат и мускулите
  • влияние върху регулацията на инсулин: слънчевият витамин подобрява инсулиновата чувствителност чрез подобрение на инсулиновата секреция от бета клетките на панкреаса, като по този начин подпомага дейността на панкреаса, регулира хормоналните нива, подпомага поддържането на кръвната захар
  • роля по време на бременност: оптималните нива на витамин Д от една страна намаляват рисковете от някои свързани с бременността усложнения (хипертония, еклампсия, прееклампсия), а от друга страна съдействат за оптимално усвояване на калция от плода, оптимално невропсихично развитие, растеж и развитие на костите на плода
  • роля в репродуктивното здраве: витамин Д може да окаже благоприятен ефект върху тестостероновите нива и така да подобри репродуктивния потенциал при мъжете. При жени ефектите му са комплексни, като ниските нива се асоциират с повишен риск от затруднено забременяване и износване на плода
  • други: участва в регулацията на паратхормон и свързаните с него функции в организма, участва в поддържането на оптималните нива на кръвното налягане. Допълнително има роля в поддържането на настроението, съня, стомашно-чревното здраве, а също така може да предпази от нискостепенна радиация. През последните години се доказва ролята му в имунните процеси за оптимално поддържане на имунната защита

Източници на витамин Д

Основните методи за снабдяване с витамин Д включват престой на открито чрез синтеза под въздействието на слънчевите лъчи (над две трети от необходимите количества) и с храната (около една трета от необходимите количества).

На ден са необходими средно около 15 минути с излагане главно на лицето, ръцете и краката, като влияние оказват облачността, запрашеността, надморската височина, но също и възрастта на хората, оттенъкът на кожата им, облеклото, наличието на подлежащи заболявания, прием на лекарства и други. Колко по-тъмна е кожата на един човек, толкова по-продължителен престой на открито е необходим за набавяне на съответните количества витамин Д. Лицата в напреднала възраст и бременните жени имат повишени потребности, някои подлежащи заболявания и приемани лекарства могат да влошат усвояването на витамина и съответно да наложат допълнителен прием.

Сред най-богатите хранителни източници на витамин Д се включват тлъстата риба, особено скумрия, риба тон, сьомга, консервираната риба, като херинга и сардини, жълтъкът на яйцата, телешкият черен дроб, ядковите млека (бадемово, соево). В много страни прясното мляко, зърнените закуски, овесени ядки, портокалов сок и редица други храни са допълнително обогатени с витамин Д с цел осигуряване на необходимите дневни дози.

Симптоми при недостиг

При непълноценно хранене, ограничено излагане на пряка слънчева светлина, пребиваване в райони, далеч от екватора, прием на лекарства (кортикостероиди, някои лекарства за отслабване, като орлистат, някои лекарства за понижаване на холестерола, медикаменти за лечение на епилепсия и други), подлежащи заболявания (стомашно-чревни проблеми, автоимунни нарушения) и под влияние на редица други фактори се създават условия за развитие на недостиг или дефицит на витамин Д.

При хиповитаминоза Д основните прояви са от страна на опорно-двигателния апарат с болки по кости, стави и мускули, което при значителен дефицит крие риск от остеомалация и остеопороза при възрастни и рахит при деца.

Допълнително са налице повишена уморяемост, склонност към чести инфекции (грип, простудни заболявания), изразен косопад, лабилно настроение и други. При персистиращ тежък дефицит се описва риск от развитие на тежка депресия, тревожност, нарушения на съня, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други.

Симптоми при излишък

Излишък от витамин Д или хипервитаминоза Д се наблюдава рядко, като е необходим продължителен прием на по-високи дози, главно под формата на добавки. При излагане на открито и чрез храната излишък не може да настъпи, тъй като излишните количества се натрупват в мастната тъкан.

Хипервитаминозата протича с тежко главоболие, гадене, повръщане, запек, повишена раздразнителност, отслабване на тегло, слабост, сърдечни аритмии, хиперкалциемия и други.

Кога е необходим допълнителен прием на витамин Д?

Добавките, съдържащи витамин Д, се препоръчват на всички лица, независимо от възрастта, изложени на риск от недостиг или дефицит, като необходимите дневни дози обикновено варират в диапазона между 400 и 600 международни единици.

Задължителна суплементация се препоръчва при всички бебета до навършване на една година, по време на бременност и в периода на лактация, както и при всички случаи на доказан с кръвни изследвания недостиг или дефицит на витамина. За оптимално усвояване на съдържащият се в добавките витамин Д е необходим престой на открито за поне 5 до 15 минути всеки ден с открито лице и ръце, прием на добавките с богата на мазнини храна и съдържащи калций продукти.

Не се препоръчва самоцелен допълнителен прием, без доказана необходимост, във връзка с рисковете от интоксикация.

#витамин Д #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници