Пътувания, празненства, живот без маска... Кога ще се върнем към нормален начин на живот?

Пътувания, празненства, живот без маска... Кога ще се върнем към нормален начин на живот?
A A+ A++ A

2020 е година изпълнена с въпросителни. Кога ще приключи пандемията? Кога отново ще можем да пътуваме? Кога ще бъде безопасно да се видим с приятели, без да им се усмихваме през масата?

През годината много хора отложиха важни за тях събития - отмениха се сватби, децата разбраха какво е да учиш онлайн и да си далеч от съучениците си, свободата ни беше ограничена, много хора загубиха работата си, но и много хора загубиха битката с КОВИД.

И така, кога можем да очакваме да се върнем към нормалното? Трябва ли просто да преживеем зимата, или трябва да дочакаме ваксина за коронавирус?

Или Ковид ще бъде с нас в продължение на години, дори десетилетия напред?

„Може да се върнем към някакво подобие на нормалност през лятото следващата година“, казва проф. Джулиан Хискокс от Университета в Ливърпул. „Но ние няма да се върнем към„2019“ (живота си преди пандемията) в продължение на пет години“, прогнозира той.

Някои учени вярват, че за да управляваме вируса, начинът ни на живот може и да се промени завинаги.

Ако можем да погледнем няколко години напред, най-широко разпространеното мнение е, че вирусът ще продължи да съществува - както е известно като ендемична инфекция.

Но това не означава, че животът ще бъде същият като сега. Трябва да разберем още много неща преди да можем да управляваме вирус. Това следва модела на предишни пандемии.

Ваксина или множество инфекции през целия живот могат да дадат достатъчно имунитет, за да спрат вируса да бъде толкова смъртоносен.

„Това ще се установи с десетилетия“, казва проф. Марк Улхаус от Университета в Единбург. "Проблемът е какво се случва през тези десетилетия. Не виждам път, който да не е болезнен по един или друг начин."

Следващите няколко месеца
Първо, трябва да преминем през зимата и очакването е тя да бъде много тежка.

Зимата така или иначе е времето на респираторните инфекции, тъй като прекарваме повече време на закрито и ниските температури помагат на вирусите да оцелеят.

В момента вирусът се разпространява четири пъти по-бързо от най-лошия сценарий на правителствата по света, като мнозина твърдят, че втората вълна може да бъде по-смъртоносна от първата.

Все още е трудно да се прогнозира каква Коледа ще имаме, едно е ясно тя ще бъде много по-различна.

Оптимизъм за пролетта
Пролетта вероятно ще донесе три подобрения:

По-добро време, което позволява на хората да прекарват повече време на открито, където е по-трудно разпространението на вируса.

Повишени нива на имунитет, след като повече хора са заразени през зимата.

Ваксинация - очаква се до тогава много голяма част от населението на планетата да бъде ваксинирано.

„Мисля, че лятото, което току-що преживяхме, дава надежда, че случаите ще намалеят, особено след като много повече от нас ще са имали Covid“, казва проф. Кристина Пейдж от Университетския колеж в Лондон. „Все още не сме встъпили в зимните месеци и това е депресиращо.“

Тя е "почти сигурна", че се планетата се е запътила към нов лок даун.

"Ако до 20% от хората са имали Covid, това ще забави нещата, дори да няма ваксина."

Тук обаче има несигурност. Вирусът успя да се разпространи с лекота миналата пролет и случаите, макар и да останаха ниски, отново започнаха да се увеличават през лятото.

„Трета вълна със сигурност е възможна“, казва проф. Вулхаус. „И ако нито втората, нито третата вълна са нещо толкова голямо, че да предизвикат стаден имунитет, а ние нямаме ваксина, тогава е възможна четвърта вълна.

"Не мисля, че нещата ще се променят кой знае колко през следващите 18 месеца."

#коронавирус #коронавируси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници