Обама приветства пълния суверенитет на Косово

Обама приветства пълния суверенитет на Косово
Президентът на САЩ Барак Обама приветства края на международната мисия, наблюдаваща независимостта на Косово, като „историческо събитие". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама приветства края на международната мисия, наблюдаваща независимостта на Косово, като „историческо събитие", което дава на страната пълен суверенитет.

„С оптимизма, енергичността и решителността на народа си Косово постигна значителен напредък при изграждането на институции на съвременна, мултиетническа и демократична държава," заяви държавният глава в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Западните сили в Международната група за ориентация на Косово, която наблюдаваше страната от едностранната й независимост през 2008 г., обяви, че прекратява дейността си в Прищина.

„Предстои обаче да бъде свършена още много работа. Косовските лидери днес поемат пълна отговорност за осигуряване на това принципите, заложени в декларацията за независимост на страната и конституцията, да важат за всеки гражданин," изтъкна Барак Обама.

„Косово трябва също да продължи да се ангажира конструктивно със съседите си и да работи, за да разреши належащите въпроси, в частност тези със Сърбия," отбеляза държавният глава на САЩ.

„От името на американския народ поздравявам правителството, парламента и косовския народ за това историческо събитие, с което Косово направи още една важна крачка към полагащото му се място в свободна, единна и мирна Европа," завърши президентът Барак Обама.

#САЩ #Барак Обама #Косово #Прищина #суверенитет #независимост #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници