Доброволец в проучването за ваксина срещу К-19 на AstraZeneca е починал

Доброволец в проучването за ваксина срещу К-19 на AstraZeneca е починал
A A+ A++ A

Участник в проучването за ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca в Бразилия почина, отбелязвайки първата смърт в света от изпитване за ваксина срещу COVID-19.

Починалият е 28-годишен мъж от Рио де Жанейро, починал от усложнения от COVID-19, съобщават бразилският вестник O Globo и CNN Brasil .

И двете медии съобщиха, че той доброволно е взел участие в клиничните изпитвания на AstraZeneca за нейната ваксина, която се разработва с Oxford Vaccine Group.

Според O Globo мъжът е бил в контролната група на изпитването и му е дадено плацебо вместо пробната ваксина. Anvisa, здравният орган на Бразилия, заяви, че е съобщено за смъртта в понеделник, съобщи CNN Brasil. Агенцията отказа да разкрие самоличността на участника.


Оксфордската група за ваксини заяви пред Business Insider, че процесът ще продължи.

"След внимателна оценка на този случай в Бразилия, не е имало опасения относно безопасността на клиничното изпитване и независимият преглед в допълнение към бразилския регулатор препоръчва изпитването да продължи", каза Джоана Багневска, говорител на групата.

"Всички значителни медицински инциденти, независимо дали участниците са в контролната група или ваксиналната група COVID-19, се преглеждат независимо", добави тя.

Федералният университет в Сао Пауло, където се провеждат бразилските изпитания на AstraZeneca, също заяви пред Ройтерс : "Всичко протича според очакванията, без да има данни за сериозни усложнения, свързани с ваксината, включващи някой от участващите доброволци."


Процесът би бил спрян, ако на починалия беше дадена доза пробна ваксина, предаде Ройтерс.

Около 10 000 души са се записали за участие в бразилските изпитания на AstraZeneca, като 8 000 са получили или пробна ваксина, или плацебо до момента, съобщи O Globo

Смъртта в Бразилия следва новината в началото на септември, че AstraZeneca е направила пауза в британския процес за шест дни, след като участник се е разболял.

На 12 октомври Johnson & Johnson също направи пауза на изпитанието си с ваксина, след като участник преживя необяснима болест.


Поставянето на пауза на ваксиналните опити е често срещана предпазна мярка, предприемана от учени и производители на лекарства.

Кандидатът за ваксина на AstraZeneca е един от малкото в последните етапи на клиничните изпитвания .

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници