Брюксел праща 110 000 тона храни за бедните в Кърджали

Брюксел праща 110 000 тона храни за бедните в Кърджали
Над 9000 души от област Кърджали ще получат безплатни пакети с хранителни продукти от интервенционните запаси на Европейската общност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 9000 души от област Кърджали ще получат безплатни пакети с хранителни продукти от интервенционните запаси на Европейската общност.

Областният управител Иванка Таушанова, Жана Чакърова от местния БЧК и председателят на УС д-р Тодор Черкезов дадоха символичен старт на първия транш от кампанията, предаде БГНЕС.

Раздаването на помощите ще трае до края на септември на територията на 7-те общини.

„Храните са част от мащабна държавна програма в подкрепа на нуждаещите се, което е белег за социалната ангажираност на правителството и пазарна мярка, прилагана в целия ЕС“, подчерта Иванка Таушанова.

Тя допълни, че програмата се изпълнява под контрола на Държавен фонд „Земеделие“.

В Кърджалийска област вече са разкрити 18 временни пункта, в които ще се раздават 9 вида пакетирани дълготрайни продукти – захар, ориз, макарони, спагети, боб, вафли, бисквити, нишесте.

В цялата област ще бъдат подпомогнати 9129 души, от които 2910 са жители на община Кърджали. В сравнение с предишни години е разширен кръгът на имащите право да получат храните.

Това са ползвателите на енергийни помощи, майките, които вземат помощи за отглеждане на дете до 1 година или месечни добавки за дете с увреждане, семействата, получаващи еднократна целева помощ за началото на учебната година, и лицата, полагащи грижи за хора с увреждания по програмата „Личен асистент“.

Списъците са обявени на всеки от пунктовете. В Кърджалийско ще бъдат раздадени общо 110 000 тона храни на стойност 160 000 лв.

В първия ден от раздаването в областния град няма опашки и напрежение.

#Държавен фонд „Земеделие“ #ЕС #БЧК #Иванка Таушанова #хранителни продукти #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници