Дянков: България е по-конкурентоспособна благодарение на моя ресор

Дянков: България е по-конкурентоспособна благодарение на моя ресор
В световната класация за конкурентоспособност България бележи най-голям напредък в ресора на финансовия министър, изтъкна самият Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В световната класация за конкурентоспособност България бележи най-голям напредък в ресора на финансовия министър, изтъкна самият Симеон Дянков.

Той коментира темата, обвинявайки лидера на партия „България на гражданите“ Меглена Кунева в неинформираност.

В ефира на bTV бившият еврокомисар заяви, че изкачването на България в класацията се дължи косвено на по-високата безработица.

„България отчита напредък по четири критерия в световната класация за конкурентоспособност и те нямат нищо общо с коментарите на Кунева“, заяви пред bTV вицепремиерът Симеон Дянков, според когото Меглена Кунева е направила неподготвено изказване.

„Факт е, че България се изкачва с 12 места и от 74-то място в миналогодишната класация е на 62-ро място в тазгодишната. Класацията обхваща около 12 различни теми: фискална политика, инфраструктура, образование, здравеопазване, технологии, селско стопанство и т.н. Класацията има достатъчно ресори, така че много точно може да се каже благодарение на какво се вдига конкурентоспособността на България. И това няма нищо общо с твърденията на г-жа Кунева“, каза Симеон Дянков.

По думите му България скача с 12 места нагоре главно благодарение на четири от критериите – най-вече в ресора на самия финансов министър.

„Най-много скачаме в моя ресор, фискална политика, където от 46-о място миналата година се изкачваме на 31-во място. За сравнение – Германия е на 30-о място в световната класация, в която са включени 144 държави. Така България е в групата на Германия, която е 30-а, Австрия е 34-та – няколко места след нас, Холандия е след нас и всъщност почти целият Европейски съюз е след нас. Тук имаме най-голям скок, с 15 места“, каза Симеон Дянков.

Втората класация по критерии, в които имаме най-голям напредък, е инфраструктурата. Там от 87-о място страната ни скача на 76-о място.

Това се дължи главно на строенето на инфраструктурни обекти. Данните са до средата на годината и те не включвали трасетата, които наскоро бяха открити по автомагистрала „Тракия“.

От тази гледна точка Симеон Дянков очаква в следващата класация по критерия инфраструктура да сме още по-добре.

Третият критерий, по който се повишава рейтингът на България, може би е най-изненадващ за българските граждани – това е здравеопазване и начално образование. В класацията образованието е разделено на начално и след това – на средно и висше.

Там България се изкачва със седем места – от 56-о на 49-о. Отчитат се показатели като увеличаване на средната продължителност на живота, която в страната в последните години се увеличава, както и някои конкретни заболявания като туберкулоза и др., които в България са намалели.

Четвъртият критерий, по който се отбелязва напредък, е средно и висше образование. Там възходът е със седем места, от 70-о на 63-то, и това е благодарение на средното образование.

„В класацията се отчитат тези реформи, които реално започнаха преди няколко години и продължават“, каза Дянков.

#Селско стопанство #здравеопазване #образование #инфраструктура #безработица #Меглена Кунева #„България на гражданите“ #Симеон Дянков #конкурентоспособност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници