Република Косово – вече напълно суверенна държава

Република Косово – вече напълно суверенна държава
Очаква се официалното разпускане на Международната група да бъде обявено късно следобед, а за вечерта в столицата Прищина са насрочени мащабни празненства и концерти. Снимка: nationalpost.com
A A+ A++ A

Отцепилата се преди повече от десетилетие с кървава война бивша сръбска провинция Косово от днес получава статут на напълно суверенна държава.

Това обяви Международната управляваща група за Косово (ISG, International Steering Group), чийто мандат изтича днес, предаде bTV.

Очаква се официалното разпускане на Международната група да бъде обявено късно следобед, а за вечерта в столицата Прищина са насрочени мащабни празненства и концерти.

Краят на международното наблюдение в Косово беше обявен от ISG още през юли на заседание във Виена.

Решението означава край на гражданската мисия в Косово, ръководена от холандския дипломат Питер Фей, но военните структури на КФОР и правната мисия на ЕС – ЕУЛЕКС, ще запазят присъствие в територията.

Международната управляваща група се състои от 25 държави, сред които Турция и САЩ, които безрезервно подкрепят обявената през 2008 г. независимост на бившата сръбска провинция въпреки опозицията на Белград.

До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г.

Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война през 90-те години на миналия век се управлява като протекторат на ООН.

През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за новата конституция на републиката, според която Косово остава автономна област с по-широка автономия, но това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума.

Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 91 държави, 22 от които са страни – членки на ЕС, както и от САЩ, Канада и Австралия.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.

На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

#Косово #Сърбия #ISG #Прищина #Белград #Виена #КФОР #ЕС #ЕУЛЕКС #Турция #САЩ #Канада #Австралия #България #ООН #Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници