Учени: Тежко прекаралите вируса също може да се нуждаят от ваксина

Учени: Тежко прекаралите вируса също може да се нуждаят от ваксина
A A+ A++ A

Имунитетът към коронавирусната инфекция у хората, които са я прекарали в тежка форма, не е устойчив и затова може да се наложи да се ваксинират, обяви Александър Гинцбург, директор на руския институт "Гамалея", където бе разработена руската ваксина "Спутник V".

"Този въпрос все още се обсъжда от учените", добави той.

Гинцбург поясни, че при пациентите, прекарали тежко COVID-19, се създават антитела срещу интерферона, който е ключов протеин и за изработването на антитела, и за клетъчен имунитет, и за паметта на клетките, съобщава БТА.

Според него и прекаралите болестта в лека форма може да не развият достатъчен имунитет.

"При прекаралите леко болестта всичко приключва на етап фагоцитоза и не се индуцира адаптивен имунитет, който включва изработване на антитела и клетъчен имунитет. Те също ще трябва да се ваксинират", смята Гинцбург.

По-рано главният нещатен детски специалист по профилактична медицина в руското министерство на здравеопазването Лейла Намазова-Баранова каза, че количеството антитела, изработващи се у човека след зараза с новата коронавирусна инфекция, спада двойно в рамките на пет седмици. Според нея за разлика от постинфекциозния имунитет, постваксиналния имунитет защитава доста по-ефикасно.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници