Гръцките неонацисти се опитват да изместят полицията

Гръцките неонацисти се опитват да изместят полицията
Неонацистите от "Златна зора" набраха голяма популярност в Гърция през последните няколко месеца. Снимка: Гардиън
A A+ A++ A

Гръцката полиция се бунтува, че неонацистите от Златна зора се опитват да изземат ролята й след предприетата от тях снощи акция срещу амбулантни търговци имигранти в Рафина, близо до Атина.

Полицията съобщи, че започва разследване за "узурпиране на власт" и "посегателство срещу собственост" срещу участниците в акцията, двама от които са депутати от Златна зора, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Златна зора помести на сайта си видео, в което се вижда как тридесетина нейни членове в униформи и развяващи гръцки знамена проверяват документите на чуждестранните продавачи в Рафина, след което унищожават сергиите им и стъпкват стоките без това да предизвика реакцията нито на полицаите, нито на минувачите.

Министерството на обществения ред съобщи на медиите за интереса, който проявил към случая министър Никос Дендиас и желанието му отговорните да бъдат наказани.

Илияс Касидиарис от "Златна зора" изтърва нервите си в студиото, плисна вода срещу Рена Дуру от радикалната левица и започна да удря по главата и лицето седящата до него Лиана Канели от компартията.

Имигранти и правозащитни организации, сред които и Human Rights Watch, предупреждават за зачестили нападения над чужденци в Гърция, предимно от Азия и Африка.

Според тях, полицията системно игнорира жалбите на потърпевшите. Организацията е интервюирала 59 души, които са преживели или са избегнали насилие заради расизъм между август 2009 г. и май тази година. Общо 51 от нападенията са били сериозни, а две от жертвите са били бременни жени. Повечето престъпления са ставали през нощта около или в жилищни квартали и са извършени от нападатели в черни дрехи със закрити лица.

„Златна зора", която открито изразява симпатии към Адолф Хитлер, успя да увеличи популярността си в Гърция 20 пъти спрямо изборите през 2009 г. и получи 18 места в 300-членния парламент на държавата.

#Гърция #Атина #имигранти #неонацисти #Златна зора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници