Китай и Япония пак се счепкаха за спорни острови

Китай и Япония пак се счепкаха за спорни острови
Местонахождението на спорните острови. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Китай предупреди Япония, че няма да промени позицията си по териториалния спор в Източнокитайско море, който допълнително се изостри след съобщение на медиите, че японското правителство възнамерява да купи спорните островчета.

Пред журналисти на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Владивосток говорителят на китайското министерство на външните работи Цин Ган подчерта, че китайското правителство е твърдо решено да запази националния суверенитет и териториалната цялост.

Япония трябва да направи конкретни стъпки, за да извърви половината път, така че да се намали напрежението, добави той.

Отношенията между Китай и Япония се влошиха след като през август пропекински активисти дебаркираха на остров Сенкаку, Дяоюйтай на китайски, контролиран от Япония. Те бяха арестувани от японските власти и експулсирани.

Дни след това японски националисти издигнаха японското знаме над острова, за да потвърдят принадлежността му към Япония.

Японските медии обявиха тази седмица, че правителството смята да купи необитаемите островчета от частната фамилия, която е техен собственик.

Японският премиер Йошихико Нода заяви, че Япония няма да води двустранни разговори нито с Китай, нито с Южна Корея, с която Токио има спор за други острови.

#Китай #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници