Македония отбелязва 21 г. независимост от Югославия

Македония отбелязва 21 г. независимост от Югославия
Карта на Република Македония.
A A+ A++ A

Македония отбелязва в неделя, 8 септември 2012 г, 21-вата годишнина от референдума, на който македонските граждани се обявиха за самостоятелна и суверенна държава.

Убедително мнозинство от над 95% от гражданите, участвали в референдума на 8 септември 1991 г., отговориха положително на въпроса желаят ли независима Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на суверенни държави на Югославия, напомня македонската агенция МИА, цитирана от Дарик.

Няколко месеца по-късно, през януари 1992 г. България първа призна независимостта на Македония, след което същото направиха Турция, Словения, Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина.

Международно-правният статут на държавата бе окончателно потвърден на 8 април 1993 г., когато тя бе приета за 181-ви член на ООН.

Поради съпротивата на Гърция за името на Македония, което е същото като на административна област в Северна Гърция, страната бе приета в ООН под временното име Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Под егидата на ООН Скопие и Атина започнаха разговори за разрешаване на проблема, които още продължават.

Досега Македония е установила дипломатически отношения със 169 държави по света, а под конституционното си име е призната от 133, сред които България и три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай.

През изминалите 21 години независимост македонската държава премина през редица проблеми и трудности.

Трицифрената инфлация в началото на 90-те години, гръцкото ембарго, косовската бежанска криза и конфликтът през 2001 г. бяха истински предизвикателства и заплахи за младата македонска държава, които забавиха пътя й към постигането на стратегическите цели - утвърждаване на демокрацията и интеграция в евроатлантическите структури.

Последните години бяха белязани от процеса на хармонизиране на законодателството с това на ЕС, децентрализацията на властта, извършването на необходимите за членство в НАТО реформи в областта на отбраната.

На срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през април 2008 г. Македония не бе приета за член на алианса, защото Гърция блокира приемането й заради спора за името.

През 2005 г. Македония получи статут на страна кандидат за членство в ЕС, а през 2008 г. - препоръка от ЕК за започване на преговори за присъединяване, която бе потвърдена и миналата година. Заради нерешения спор за името Гърция отново блокира македонската евроинтеграция.

Македония посреща 21-та годишнина от независимостта си в очакване да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС.

#Македония #Бивша Югославска Република Македония #Югославия #бивша Югославия #Скопие #спор за името на Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници