Русия обвини Запада, че подстрекава сирийските бунтовници

Русия обвини Запада, че подстрекава сирийските бунтовници
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На пресконференция във Владивосток руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини европейските страни, че подстрекават сирийската опозиция.

Лавров подчерта, че трябва да се сложи край на кръвопролитието в Сирия и да не "се подстрекава опозицията да отхвърля диалога и да продължава борбата".

"Точно с това се занимават за съжаление нашите европейски партньори. А ние пък поддържаме плана на Кофи Анан", добави той, цитиран от агенция Интерфакс и агенция БГНЕС, по време на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

На среща на 30 юни в Женева министрите на външните работи на постоянните членки на Съвета за сигурност и на някои съседни на Сирия страни бе издигната идеята за създаване на преходно сирийско правителство с участието на всички обществени сили.

Приетото в Женева принципно споразумение за преход в Сирия, подкрепено от Русия, не съдържа обаче призив президентът Башар Асад да се откаже от властта.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #ООН #Джефри Фелдман #Русия #Сергей Лавров #Владивосток #АТИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници