Европа очаква още атентати като бургаския, България била мека мишена

Европа очаква още атентати като бургаския, България била мека мишена
Няколко са вече европейските държави, които се опасяват от нови атентати като този в Бургас. На 18 юли там загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко са вече европейските държави, които се опасяват от нови атентати като този в Бургас, твърдят източници от тайните служби в САЩ и Европа.

Според тях нападението в България фиксира актуалната „терористична мода", съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Според неназовани източници от тайните служби, властите в няколко европейски страни от средиземноморския регион, както и в Южна Африка, в момента предприемат спешни мерки за повишаване на сигурността на израелските туристи и на еврейски сгради и институции на своя територия.

Летищата и пристанищата, където пристигат израелски туристи, в момента се контролират много по-строго, а пътниците се проверяват с метални детектори. В опасните зони обикалят цивилни и униформени патрули с детектори за експлозив и с кучета-търсачи, които проверяват много по-често и много по-внимателно багажа на пристигащите.

По-строго се охраняват още молове, хотели, забележителности и други места, където се скупчват повече туристи. Автобусите и другите превозни средства, с които се придвижват израелски туристи, също се подлагат на внимателни проверки за експлозиви.

Очевидно тези държави се опасяват от нови атентати като този в Бургас. Израел и САЩ обвиниха организацията „Хизбула", която обаче отрича да е замесена. Режимът в Техеран, който я подкрепя, също опровергава твърденията за свое косвено участие в бургаския атентат.

В България разследването продължава, а българските власти засега не отправят официално обвинения срещу "Хизбула".

Високопоставен представител на българските служби за сигурност заяви обаче пред „Ню Йорк таймс", че почеркът и вече събраните доказателства ясно насочват към „Хизбула".

Израелските служби пък изнесоха информации за засечени телефонни разговори между Бургас и Ливан в навечерието на атентата.

Преди седмица Интерпол публикува снимки на предполагаемия съучастник, припомня на свой ред „Зюддойче Цайтунг" и обобщава досегашните резултати от разследването в България.

Според вестника, за разлика от българските власти, западни експерти не са сигурни дали наистина атентаторът е бил самоубиец.

Държавният департамент на САЩ предупреди, че опасността от терористични нападения на „Хизбула" в Европа е много голяма, пише в тази връзка вестник „Ди Велт".

Според оценката на Вашингтон, „Хизбула" продължава интензивни приготовления за атентати.

Властите в Кипър наскоро арестуваха един 24-годишен ливанец, който пристигнал от Лондон с шведски паспорт. Според анонимен източник от тайните служби, въпросният Хосам Й. наблюдавал израелски туристи на острова, за да подготви атентат.

Вестникът припомня, че Кипър е само на час полет от Тел Авив и десетки хиляди израелци всяка година летуват там.

Арестуваният ще бъде изправен пред съда в Лимасол на 12 септември по обвинение в нарушения на антитерористичните закони и заплаха за сигурността. Вътрешният министър Лукас Лука каза, че поведението на заподозрения напомняло за случилото се в Бургас.

Подсилени са и мерките за сигурност на параходите за круизи, където има израелски туристи. Кипърските служби потвърждават, че много внимателно се охраняват всички места, посещавани от израелски туристи, а когато възникне подозрение, се извършват проверки и разпити на отделни лица.

Един кипърски телевизионен канал съобщава, че антитерористите анализират записите на контролните камери по пристанищата и летищата, търсейки нещо подозрително. Подобни мерки взимат и други средиземноморски страни.

Представители на тайните служби виждат много паралели между атентата в Бургас и няколко предишни инцидента. Още в периода декември 2011 г. - януари 2012 израелски туристи били следени в България и Гърция.

#България #терористична атака #атентата #Бургас #израелски туристи #Израел #САЩ #„Хизбула" #Иран #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници