Световните борси приветстваха плана на ЕЦБ за помощ на еврозоната

Световните борси приветстваха плана на ЕЦБ за помощ на еврозоната
Решението на Европейската централна банка да изкупува облигации на задлъжнели страни продължи да влияе положително на световните борси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Европейската централна банка да изкупува облигации на задлъжнели страни продължи да влияе положително на световните борси.

Скокът на акциите в Европа и в САЩ в четвъртък беше последван и от азиатските фондови борси в петък сутринта, предаде БНР.

Насърчени от новия план за спасяване на еврото, основните индекси в Токио, Сеул, Хонконг и Шанхай се повишиха с около 2%. С нови повишения отвориха тази сутрин и най-големите борси в Европа.

Европейската комисия приветства решението на Европейската централна банка. Комисията изрази увереност, че банката ще възвърне доверието на инвеститорите, но призова правителствата на проблемните страни да предприемат решителни действия за оздравяване на своите финанси, постигане на устойчив икономически растеж и създаване на работни места.

Планът на ЕЦБ беше приветстван и от Франция. Централната банка на Германия обаче го разкритикува, като го нарече „финансиране на правителствата чрез печатницата на пари" без гаранции за фискални реформи.

Въпреки последните прогнози за рецесията в еврозоната и засилването на долара вследствие на новините за увеличаване на заетостта в Съединените щати, тази сутрин еврото се котираше близко до вчерашното равнище от 1,2652 долара.

#ЕЦБ #еврозона #Азия #Европа #Франция #Германия #САЩ #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници