„Икономист”: Борисов е смущаваща фигура

„Икономист”: Борисов е смущаваща фигура
Снимка: AP
A A+ A++ A

От „Икономист”; Превод: БГНЕС; Заглавие – БГНЕС

Българският министър-председател Бойко Борисов е физически силна, а според някои дори смущаваща фигура.

Бившият бодигард и кмет на София е обвиняван за връзки с организираната престъпност.

На 31 август т.г. председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу пътува с метрото до „Европейски съюз" – станция от новата линия на Софийското метро, която той откри с българския премиер Бойко Борисов.

Европейски фондове покриха половината разходи по линията и това е идеален пример за това как Европа помага на страната, заяви тогава той.

1.5 млрд. евро от еврофондовете все още не са усвоени, следователно българите определено могат да гледат напредък към нови подобни инфраструктурни проекти.

Малцина българи са недоволни от членството си в Евросъюза. Стотици хиляди от тях понастоящем работят и живеят в членки на блока и въпреки рецесията, изпращат пари вкъщи.

Подобно на седем други членки, България е ангажирана да въведе еврото. Образцовите публични финанси означават, че страната покрива критериите за членство в еврозоната. Но никой не очаква да борави с общата валута в скоро време.

Когато финансовият министър Симеон Дянков през април заяви, че не е настъпил подходящият момент за членство в зоната, това дори не прозвуча като новина.

Но след като той и г-н Борисов казаха същото пред „Уолстрийт Джърнъл" на 4 септември, звучеше като голяма работа.

Според г-н Дянков една от причините е фактът, че Полша, Латвия и Литва споделят същото мнение. Хърватия също ще се присъедини към ЕС през идната година. Но външният й министър Весна Пусич даде да се разбере, че европейският въпрос не е на дневен ред в Загреб и няма да бъде поне в обозримо бъдеще.

Според Марин Лесенски – аналитик, българите се радват на статуквото. Мнозинството от тях дори са против членство в зоната. Левът е обвързан за еврото още от самото му създаване, а преди 1997 г. бе залепен за дойчемарката. Следователно България се радва на голяма част от ползите на единната валута.

Но аналитикът Димитър Бечев е уверен, че зад фурора стои нещо съвсем различно. Според него той бележи началото на кампанията за предстоящите избори.

Г-н Борисов е физически силна (според някои дори смущаваща) фигура. Бивш бодигард и кмет на София, който е обвиняван за връзки с организираната престъпност.

В съвременната българска история втори мандат не е бил печелен от нито една управляваща партия. Но вътрешните дразги отслабиха социалистите, което дава на Борисов и неговата дясноцентристка партия шанс за историческа победа.

Г-н Дянков е обект на постоянен натиск от страна на държавните служители и пенсионерите. С оглед на предстоящите избори фискалната дисциплина може и да бъде нарушена. Но Дянков е категоричен: „В абсолютно никакъв случай".

#Бойко Борисов #министър-председател #България #Европейски съюз #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Европейската комисия #ЕК #метро #София #Симеон Дянков #Министър на финансите #Европа #Евросъюз #Весна Пусич #Полша #Латвия #Литва #Хърватия #ЕС #Димитър Бечев #Марин Лесенски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"