С пламенни думи Клинтън Номинира Обама за втори мандат

С пламенни думи Клинтън Номинира Обама за втори мандат
Бившият президент изтъкна, че номинира Обама за втори мандат, защото иска един човек, който е спокоен отвън, но „гори за Америка отвътре". Снимка: bTV
A A+ A++ A

Бившият американски президент Бил Клинтън официално номинира настоящия държавен глава на САЩ Барак Обама за кандидат на Демократическата партия за президентския пост на изборите на 6 ноември, съобщиха световните агенции.

„Искам Барак Обама да бъде следващият президент на САЩ и с гордост го номинирам да носи знамето на Демократическата партия", заяви Клинтън под овациите на хилядите делегати, събрали се на националния конгрес на партията си в Шарлот, Северна Каролина, съобщи БТА.

Бившият президент изтъкна, че номинира Обама за втори мандат, защото иска един човек, който е спокоен отвън, но „гори за Америка отвътре".

„Искам един човек, който вярва без капка съмнение, че можем да си върнем американската икономическа мечта", добави Клинтън, цитиран от агенция „Франс прес”.

„След снощи, искам един човек, който е проявил добър вкус да се ожени за Мишел Обама", пошегува се бившият президент, предизвиквайки усмивката на първата дама, седнала на трибуната.

В сряда тя произнесе прочувствена реч, в която обяви, че обича съпруга си повече, отколото когато са се срещнали, и това бе посрещнато триумфално от делегатите.

След като обяви номинацията, в пламенна реч, която наелектризира аудиторията, Клинтън обвини републиканците, че са оставили страната „в пълна бъркотия" и толкова аргументирано защити действията на Обама като президент колкото самият държавен глава не би успял, отбелязва „Ройтерс”.

Обама, по думите на Клинтън, не може да бъде упрекван за слабата икономика, която наследи през 2009 г. и заложи основите за силен икономически растеж – „ако избирателите му дадат още време и го преизберат. "

„Слушайте ме сега. Никой президент – нито аз, нито някой от предшествениците ми – не би могъл напълно да оправи цялата бъркотия, която той завари, само за четири години", каза 66-годишният бивш държавен глава, който продължава да се радва на изключителна популярност и бе посрещнат като рокзвезда от 6-те хиляди делегати.

Според Клинтън Обама е спрял спада на икономиката и е поставил основите на една по-модерна, по-балансирана икономика, която „ще донесе милиони нови работни места, нови динамични предприятия и много нови богатства за иноваторите".

Белият дом се надява, че посланието на Клинтън ще бъде чуто, тъй като икономиката е ахилесовата пета на Обама, с безработица от 8.3% и дълг от 16 000 милиарда долара, отбелязва АФП.

Към края на близо едночасовата реч на Клинтън Обама неочаквано се появи на трибуната, посрещнат от оглушителни аплодисменти.

Той дойде на конгреса, макар първоначално да не беше планирал това, за да чуе словото на предшественика си.

Бил Клинтън го посрещна на трибуната, като се поклони и го прегърна, след което двамата се оттеглиха.

Междувременно Демократическата партия внесе поправки в предизборната си платформа, като върна в текста признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Израелският въпрос не фигурираше в платформата, одобрена преди конгреса. Още през 2008 г. в програмата на демократите беше записано, че „Йерусалим е и ще остане столица на Израел".

Председателят на форума – кметът на Лос Анджелис Антонио Виляраигоса, подложи формулировката за Йерусалим на вота на делегатите на конгреса, които трябваше да я приемат с мнозинство от две трети чрез акламация, произнасяйки се с „да" или „не".

След първото гласуване обаче броят на привържениците на поправката се оказа равен на броя на противниците й.

Ситуацията не се промени и след второ и трето гласуване, но въпреки това Виляраигоса обяви поправката за приета, предизвиквайки бурно негодувание сред голяма част от делегатите.

Според източници от изборния щаб на президента, фразата за Йерусалим била възстановена в документа по настояване на Обама, след като републиканците обвиниха демократите, че показват слаба подкрепа за дългогодишния съюзник на САЩ в Близкия изток.

Демократите възстановиха също позоваването на Бог, което фигурираше в програмата им от 2008 г. В документа вече се казва, че правителството трябва да помогне на хората да „използват по най-добрия възможен начин дадения им от Бог потенциал".

#Бил Клинтън #Барак Обама #Президент на САЩ #Мишел Обама #Израел #Йерусалим #САЩ #демократи #Демократическата партия #Северна Каролина #Шарлот #Лос Анджелис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници