Комисия ще контролира работата на енергийния регулатор

Комисия ще контролира работата на енергийния регулатор
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специална парламентарна комисия ще бъде създадена, за да регулира работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

След бурни дискусии и въпреки острите възражения на цялата опозиция управляващите решиха, че все пак трябва да има специална парламентарна комисия, която да контролира работата на независимия по закон енергиен регулатор, предаде „Дневник“.

Депутатите гласуваха промяна в правилника си, с която регламентираха създаването на нова постоянна комисия, която да следи дейността на ДКЕВР.

Въпросът за работата на ДКЕВР и доколко тя регулира пазара стана актуален заради неочакваното поскъпване в началото на юли на тока с 13% вместо с 10%.

Заради скока опозицията и синдикатите настояват за оставка на ръководството на регулатора.

Увеличаването на броя на постоянните комисии и създаването на новото звено е записано в промени в правилника на парламента, които бяха одобрени в сряда.

Едва след излизането на поправката в Държавен вестник ще може да се одобри и самият състав на комисията.

По време на дискусиите цялата опозиция възрази на намеренията на управляващите. Беше посочено, че ДКЕВР е независима и не е ясно как новият контрол ще се впише в тази независимост.

Мартин Димитров от „Синята коалиция“ попита как управляващите ще отговорят на въпроса защо няма специални комисии и за други регулатори, например за Комисията за защита на конкуренцията.

От левицата пък изтъкнаха, че така премиерът Бойко Борисов, който по закон назначава шефа на ДКЕВР, се опитва да бяга от отговорност за дейността на това звено.

Социалистите попитаха още какво ще стане и чие мнение ще е меродавно, ако енергийният регулатор реши да вдигне цените, а парламентарното звено не се съгласи с този ход.

Те поставиха и въпроса за независимостта на регулатора, който и сега донякъде е зависим от властта заради това, че се назначава от Министерския съвет, а още повече след промяната.

Според опозицията действията на управляващите са популизъм заради неочаквания скок на цените.

Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че действително енергийният сектор се нуждае от много повече регулация и контрол, но това може да се прави и от сегашната комисия по икономика и енергетика.

Той предложи, ако управляващите мислят, че комисията не работи достатъчно добре, да разделят енергетиката в отделна комисия, но не и да правят специализирано звено само за ДКЕВР.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Държавен вестник #ГЕРБ #БСП #ДПС #Синята коалиция #Мартин Димитров #Бойко Борисов #премиер #Рамадан Алтай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »