ДЕН 14-ТИ: Пореден антиправителствен протест в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

ДЕН 14-ТИ: Пореден антиправителствен протест в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
A A+ A++ A

Демонстранти се събират на 14-ия поред антиправителствен протест в София. Мястото на демонстрацията отново е в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството.

Обстановката е спокойна. Няма засилено полицейско присъствие. Движението на демонстрация.

Продължават и съпътстващите протести – за 19 часа пред Съдебната палата в превозни средства не е затруднено.

Освен за оставката на правителството и на главния прокурор хората на площада, които засега са по-малко от предишни дни, настояват и за въвеждане на машинно гласуване на следващите избори, независимо кога ще са те.

"Нямам доверие на машинното гласуване, защото може да бъде манипулирано. От друга страна при него не може да има "мъртви души", което ще удари много силно избирателната активност на ГЕРБ", заяви един от участниците в днешната столицата е насрочена акция е под наслов „Масово хвърляне на каскети“. Тя е свързана с едно от основните искания на протестиращите - оставка на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано днес пред Народното събрание и хазартният бизнес поиска оставката на управляващите. Според тях законовите промени ще доведат до фалита на малкия и среден бизнес в бранша, предава bTV.

В момента в игралната индустрия са заети близо 30 000 души и има опасност 25 000 от тях да загубят работата си, твърдят протестиращите.

"Протестирам с едни и същи искания вече 14-ти ден. Моето лично недоволство не стихва, а ще се усилва поради небрежността и нехайството на управляващите спрямо общественото мнение, което в момента не е в тяхна полза, - и времето не работи в тяхна полза. Пропуснаха шанса да си отидат с достойнство. Опитват се да ни изморят, което обаче няма да се случи и протестите няма да стихнат“, заяви един от протестиращите, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че упорството на правителството да се задържат на власт на всяка цена въпреки очевадните проблеми във всяка сфера на държавното управление напоследък, показва, че единственото, което ги интересува, е "тяхното собствено оцеляване".

Получава се един сериозен разрив между нуждите на обществото и нуждите на управляващите, което води до нелегитимност на Народното събрание като представителство на народа към днешна дата“, коментира той.

"Масово хвърляне на каскети" пред съдебната палата:

 

11-и ден продължава недоволството и в Ямбол. Пред сградата на общината протестиращите отново поискаха оставка на правителството и смяна на политическия модел.

Макар и по- малко на брой, в сравнение с първите дни, протестиращите в Ямбол бяха категорични в исканията си.

„Докато не си подаде оставката- никакво отказване!“;

„Смяна на главния прокурор с друг главен прокурор, има начин да бъде сменен! Който го е избрал, той може да го свали, заявиха протестиращи. Този протест ще има успех да 10-15 дни. Под успех разбирам подаване на оставка и създаване на служебен кабинет, казаха протестиращи.

Със скандирания „Оставка!“ протестно шествие от петнайсетина души премина по централната пешеходна улица във Враца. То беше организирано от местната структура на партия „Възраждане“. Това е петата демонстрация в града след началото на протестите у нас.

#София #протест #Борисов #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино