Мишел Обама отново спечели американците

Мишел Обама отново спечели американците
Първата дама на САЩ Мишел Обама отново завладя сърцата на американците на откриването на конгреса на Демократическата партия в Шарлот, Северна Каролина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първата дама на САЩ Мишел Обама отново завладя сърцата на американците на откриването на конгреса на Демократическата партия в Шарлот, Северна Каролина.

Речта на съпругата на президента Барак Обама бе кулминацията на вечерта след петчасовите изказвания преди нея, предаде bTV, позовавайки се на информация от световните агенции.

Видеобръщението на 39-ия президент на САЩ Джими Картър, уводното представяне от Джоузеф П. Кенеди ІІІ на покойния вече сенатор Едуард (Тед) Кенеди със спомен за разгромното поражение, което той нанася на Мит Ромни през 1994 г. като кандидат за Сената от Масачузетс, само подготвиха настроението за появата на Мишел Обама.

Тонът на вечерта беше даден на испано-американския кмет на Сан Антонио – Хулиан Кастро, представен на сцената от своя брат близнак Хоакин, кандидат за Конгреса, което създаде за кратко комична ситуация.

Самият Хулиан Кастро обаче се показа като силен оратор и изгряваща звезда на демократите, вдигайки залата на крака с кратка размяна на реплики с делегатите, завършваща с „Мит Ромни казва Не!“.

Представянето на Мишел Обама започна с кратка видеопрезентация на семейството й - интервю с родителите й, близки приятели и съпругата на вицепрезидента Джо Байдън.

Филмът акцентира върху многобройните благотворителните кампании, провеждани по инициатива на първата дама на САЩ, в частност тези, насочени към ветераните и семействата на военнослужещите.

Мишел Обама излезе на сцената под звуците на песента на Стиви Уондър „Signed, Sealed, Delivered“ и предизвика спонтанна екзалтирана реакция на присъстващите, която продължи няколко минути.

Речта на първата дама продължи темата с ветераните и семействата на военнослужещите и вдъхновението, което черпи от техните истории и чувството за дълг, което те демонстрират.

Първата дама на САЩ разказа подробности от трудния път, извървян от родителите й, за да може тя да получи необходимото образование и да има повече възможности от тях.

„Чувството за отговорност е това, което ме привлече в Барак“, разказа Мишел Обама.

„Когато започнахме да излизаме заедно, той идваше да ме взема от вкъщи с кола, на която буквално прозираше подът. Най-ценното нещо, което притежаваше, беше една стара масичка за кафе. Но когато ми говореше за семейството, разбрах, че споделяме една и съща мечта на родителите си. Така разбрах, че Барак е отгледан и възпитан по същия начин“, каза Мишел Обама.

„И двамата сме научени да ценим усилията на хората. От учителите, които са ни вдъхновявали в училище, до чистачите в същото училище, които са го поддържали за нас“, подчерта още първата дама на САЩ.

Мишел Обама обърна внимание на работата на съпруга си, подчертавайки, че „да си президент, не променя това кой си, а разкрива от какво си направен“.

„Проблемите са сложни, задачите трудни, но накрая решението се взема на базата на човека, който си. Затова Барак Обама гледа на възстановяването на икономиката от гледна точка на нашите родители – да можеш да се чувстваш горд от един честен работен ден“, заяви Мишел Обама.

Според нея залогът в бъдещите поколения е истинският капитал на една нация.

Тя разказа, че месечните вноски за нейните и на съпруга й студентски заеми са били по-високи от тези за ипотеката на къщата им.

„Затова президентът подписа закона за облекчени правила за студентски заеми. И той вярва, че когато преминаваш през вратата на възможността, не я затръшваш след себе си, а се обръщаш и протягаш ръка на тези, които идват след теб“, каза още първата дама.

„Питат ме променил ли се е Барак Обама, откакто е президент? Не смятах, че е възможно, но днес го обичам повече отпреди четири години. Барак вярва, че работата му като президент не е заради парите, а заради промяната, която носи у хората“, сподели още Мишел Обама.

„Когато се родиха децата му, ставаше на всяка секунда през нощта, за да поверява дали децата дишат нормално. Сега го виждам как става нощно време, за да чете имейлите на обикновените хора с най-различни проблеми, виждам грижата в очите му, когато ми казва: „Не можеш да си представиш за какво става въпрос, това не е правилно, Мишел“.

В заключение първата дама на САЩ заяви:

„Ако искаме да дадем на децата си чувството за неограничени възможности – тогава отново трябва да работим заедно и да подкрепим човека, който може да накара тази държава да се движи напред – съпруга ми Барак Обама!“

Конгресът на Демократическата партия продължава до четвъртък, когато официално ще бъдат номинирани Барак Обама и Джо Байдън като кандидати за втори мандат като президент и вицепрезидент на изборите на 6 ноември.

#Мишел Обама #Барак Обама #САЩ #президентски избори #Демократическа партия #Джо Байдън #Мит Ромни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници