Изявление на официалния говорител по Граничния въпрос Индия-Китай

Изявление на официалния говорител по Граничния въпрос Индия-Китай
A A+ A++ A

Специалните представители (СП) на Индия и Китай по граничния въпрос - господин Ажит Довал, национален съветник по сигурността на Индия, и господин Ванг Йи, държавен съветник и министър на външните работи на Китай, проведоха телефонен разговор на 5 юли 2020 г. Както отбелязахме в нашето съобщение за медиите, публикувано на 6 юли, двамата специални представители проведоха откровен и задълбочен обмен на мнения относно последните събития в Западния сектор на границата между Индия и Китай.

По време на разговора националният съветник по сигурността (НСС) заяви категорично позицията на Индия относно последните събития по линията на действителен контрол (ЛДК), включително в района на долината Галуан. НСС подчерта, че индийската армия винаги е имала много отговорно отношение спрямо управлението на границата и в същото време нашите военни сили са изцяло посветени на осигуряването на суверенитета и сигурността на страната. По време на разговора двамата специални представители се съгласиха, че мирът и спокойствието в граничните зони е от основно значение за цялостното развитие на двустранните отношения. В тази връзка те също споделиха виждането, че е необходимо да се осигури възможно най-скоро пълно изтегляне на военните сили по протежение на ЛДК и премахване на напрежението по граничните райони на Индия и Китай за пълно възстановяване на мира и спокойствието в съответствие с двустранните споразумения и протоколи.

Една от ключовите разпоредби на тези двустранни споразумения е ангажиментът на две страни стриктно да спазва и спазва Линията на действителен контрол (ЛДК). Двамата СП също се споразумяха, че двете страни трябва да работят заедно, за да избегнат инцидент в бъдеще, който би могъл да наруши мира и спокойствието в граничните райони. Дипломатическите и военните представители на двете страни ще продължат своите срещи, за да придвижат напред процеса на изтегляне и премахване на напрежението, както е договорено от специалните представители. Очаква се следващата среща в рамките на Работния механизъм за консултации и координация по граничните въпроси между Индия и Китай (РМГК) да се състои скоро. Също така отбелязахме, че има някои неточни и неинформирани коментари относно процеса на изтегляне и неговите последици. Нека Ви напомня, че през последните седмици направихме няколко изявления, които категорично излагат позицията на правителството по различни аспекти на настоящата ситуация в западния сектор на граничните райони с Индия и Китай. Те включват нашата позиция, че последните китайски претенции за района на долината на Галуан са преувеличени и несъстоятелни; че ЛДК трябва да се спазва стриктно, тъй като това е основа за мир и спокойствие в граничните райони; и че нито една от страните не трябва да предприема едностранни действия, за да го промени. Оставаме убедени в необходимостта от поддържане на мир и спокойствие в граничните райони и от разрешаване на различията чрез диалог, в същото време ние сме силно загрижени да гарантираме суверенитета и териториалната цялост на Индия.

#Индия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници