Гърците да работят по 6 дни в седмицата предлагат кредиторите

Гърците да работят по 6 дни в седмицата предлагат кредиторите
През май безработицата в Гърция достигна 23,1%, като сред младите хора до 25 години е 54,9%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция да удължи работната си седмица на 6 дни и да намали социалните вноски, предлагат Тройката международни кредитори от Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Предложенията са отправени към гръцките министри на финансите и на труда в конфиденциален имейл от Тройката, цитиран от всекидневника „Импресия“ и „Дневник“.

Най-спорните предложения за повече трудова гъвкавост включват удължаване на работното време и на работната седмица до шест.

Кредиторите предлагат също съкращаване наполовина на обезщетенията при уволнение и на срока, с който разполага работодателят, за да предупреди за прекратяване на договора.

Друго предложение е да се намали вноската във фонда за социално осигуряване, която плащат работодателите за всеки работник.

„Не става въпрос за нови предложения, защото Тройката ги прави от известно време. Но засега са само предложения, не означава, че гръцкото правителство трябва да ги одобри“, посочи източник, пожелал анонимност.

През май безработицата в Гърция достигна 23,1%, като сред младите хора до 25 години е 54,9%.

Инспекторите от Тройката са в Гърция от миналата седмица, а ръководителите на мисията ще пристигнат в петък, за да преговарят с гръцкото правителство нов план за икономии в размер от 11,6 млрд. евро.

Кредиторите трябва да одобрят новите бюджетни икономии, за да отпуснат следващия транш от спасителната помощ за Гърция.

#Гърция #ЕК #МВФ #ЕЦБ #работна седмица #работно време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници