Младенов: Слушаме хората, не синдикатите

Младенов: Слушаме хората, не синдикатите
„Вчера се вслушахме в гласа на хората, не толкова в този на синдикатите, и смятам, че така плавно направена, реформата дава устойчивост на системата“, заяви Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството е готово на компромис за пенсионната възраст заради народа и не толкова заради синдикатите, подчерта социалният министър Тотю Младенов.

„Вчера се вслушахме в гласа на хората, не толкова в този на синдикатите, и смятам, че така плавно направена, реформата дава устойчивост на системата“, заяви Младенов след среща между премиера Борисов, ПГ на ГЕРБ и председателите на парламентарните комисии, имащи отношение към Бюджет 2012.

„Ще компенсираме разходите в разчетите за следващата година, но ще направим и това, което сме обещали - от 1 юни 2012 г. минималната пенсия ще стане от 136 лв. на 145 лв.“, обясни той.

„От първи януари за трета категория труд стажът се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне от 34 години до 37 години за жените и от 37 години за мъжете до 40 години“, уточни министърът.

„Това, което ще се внесе днес като предложение - от януари следващата година да започне повишаване на възрастта за пенсиониране плавно по 4 месеца на година за трета категория труд, докато достигне от 60 г. за жените до 63 г., а от 63 г. за мъжете до 65 г.“, посочи той.

„За първа и втора категория труд също се предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране пак от началото на 2012 г. с по 4 месеца на година“, продължи Младенов.

„Надявам се синдикатите да са обяснили добре това на хората от първа и втора категория труд – на миньорите, на металурзите, на химиците и на останалите, около 110 хил. души, че е необходимо до 2015 г. да се повишава възрастта и за тях“, напомни министърът и отбеляза, че след 1 януари 2015 г. ще започне изплащането на пенсиите на тези хора само от професионалните фондове.

#Тотю Младенов #пенсионната реформа #възраст #категория #пенсиониране #Младенов #министър #социален #синдикат #синдикати #ГЕРБ #Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници