Коланът намалява с 50% риска от серизна травма и смърт при катастрофа с автомобил

Коланът намалява с 50% риска от серизна травма и смърт при катастрофа с автомобил
A A+ A++ A

Няма шофьор, който да не знае, че слагането на предпазен колан в автомобила е задължително. Според българското законодателство поставянето на предпазен колан е задължително за шофьора и всички пътници независимо дали са на предната или задната седалка. В това отношение законът не е просто „лош“.

Според Националната служба по пътна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration) използването на предпазния колан е най-ефективният начин да се спаси човешкия живот и да се намали травматизмът при катастрофи.

И все пак много шофьори пренебрегват значението на предпазния колан. По-скоро правило, отколкото изключение са пътниците на задните седалки, които не смятат за необходимо и не слагат предпазен колан по време на пътуване.

Статистическите данни, представени от щатските власти, са категорични: предпазният колан намалява сериозните увреждания при катастрофи и смъртните случаи с около 50%.

Много хора смятат, че новите модели коли са достатъчно сигурни и гарантират безопасност за пътниците независимо от поставянето на предпазния колан. Проучванията на щатските власти са показали, че въздушните възглавници осигуряват допълнителна защита, но не са заместител на предпазния колан. Въздушна възглавница и предпазен колан едновременно осигуряват максимална защита.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници