191055 статии       |       388 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.65931| EUR 1.95583| GBP 2.135|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Креативните хора лъжат повече

1 декември 2011, четвъртък / 11:15; DoctorOnline.bg; Коментари: 0
Send to Kindle
Креативните хора лъжат повече

Ново изследване на учените от САЩ показва, че креативните хора с оригинално и новаторско мислене по-често са способни да послъгват от тези, на които не им идват нови идеи и оригинални мисли често.

Според изследователите от университета Харвард по-креативните хора са способни да решават по-лесно трудностите, с които са се сблъскали. Тази им способност обаче може да доведе до вземането на неетични решения, когато става въпрос за решаване на проблем.

С помощта на различни тестове, в първата част на изследването си учените установили коефициента на интелигентност и степента на креативност на участниците. За всеки верен отговор на теста участващите получавали определено парично възнаграждение. Били им дадени тестове с въпроси, проверяващи общата им култура, като те трябвало да заградят верния отговор и да пренесат маркираните от тях отговори върху втора бланка. Служителите, следящи провеждането на теста, казали на участниците, че са допуснали грешки и на втората бланка има маркирани повече верни отговори в сравнение с първата. Отчетен е броят на претендиращите, че са се объркали на първата бланка и всъщност коректните отговори на втората бланка съвпадат с тези, посочени от тях.

В друга част на експеримента на участниците им били предоставени схеми, на които се вижда диагонална линия с точки от двете й страни. Участниците били попитани от коя страна точките са повече. Схемите били направени така, че да не може визуално да се прецени от коя страна точките са повече. Преди започване на проучването на взелите участие било обяснено, че посочвайки „дясно“, ще получат по-голямо парично възнаграждение.

Чрез серия опити било установено, че креативните хора са по-способни да излъжат в сравнение с останалите. Друго направено заключение е: креативните хора лъжат повече в сравнение с интелигентните, което показва една друга, „тъмна“ страна на креативността. При решаване на етични дилеми креативните хора могат да не вземат правилното решение.

Прочетете новината в DoctorOnline.bg

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО