Южна Африка снема обвиненията в убийство на 270-те миньори

Южна Африка снема обвиненията в убийство на 270-те миньори
Протестът на миньори за по-високи заплати на 17 август се превърна в истинска кървава баня, при която бяха убити 34 демонстранти в Южна Африка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата в Република Южна Африка ще снеме обвиненията в убийство от 270-те стачкуващи миньори, чиито колеги загинаха при сблъсъци с полицията.

Миньорите от мината „Марикана" в Южна Африка получиха обвинения за убийствата на 34 техни колеги при безредиците на 16 август.

Съдът в Претория се обоснова със странен параграф в Наказателния кодекс на Република Южна Африка, за да повдигне обвиненията

Формално обвиненията могат да бъдат снети само след края на официалното разследване, но прокурорите заявиха, че всички задържани миньори скоро ще бъдат освободени, предаде Би Би Си, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Местните власти приложиха остарял, но все още действащ закон от времената на апартейда, според който срещу демонстранти могат да бъдат предявени обвинения за „провокиране на полицията към използване на огнестрелно оръжие".

#миньори #Претория #Южна Африка #мина „Марикана"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници