Музикантите в България вече печелят от авторско право

Музикантите в България вече печелят от авторско право
За култовото си парче „Дим да ме няма" Графа ще получи около 300 лв. от авторското право, коментира продуцентът Атанас Янкулов, според когото това не е справедливо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Музикантите в България вече печелят от авторско право, показват данните на „Музикаутор", които са събрали със 70% повече пари.

В същото време интернет пространството остава неконтролируемо, а загубите за авторите от там са за милиарди, предаде бТВ.

Атанас Янкулов защитава правата на музикантите като един от най-големите продуценти в България, въпреки че е и собственик на нощен клуб.

„Безумно е ти да направиш парче като „Дим да ме няма", което звучи отвсякъде, и догодина, когато се отчитат парите, Графа ще вземе около 300 лв., просто редно е да вземе друга цифра," каза Атанас Янкулов.

Събираемостта на пари към авторите безспорно се е увеличила, но сумите все още са далече от справедливите, казват от музикалния бранш.

26 000 български песни са прозвучали в медиите миналата година, което е повече от предишната, но в същото време делът на родната музика намалява.

„Увеличава се и броят на произведенията, т.е. разнообразието е много по-голямо - времетраенето може да е по-малко, но музиката, която се пуска е повече," каза Магдалина Тодорова от „Музикаутор".

В интернет събираемостта също е повече, но все още получените пари са стотинки. И докато музиката все пак се оттласква от дъното, киното започва да дълбае дупка - над 90% от всички гледани филми у нас са пиратски или свалени от торентите.

„В края на краищата обществото трябва да разбере, че създаването на един филм, дори на една малка песничка, струва пари, струва усилия," коментира Велислава Димитрова от „Бул акт".

Има няколко варианта за ограничаване на пиратството - например чрез намаляване скоростта на интернета на нарушителите или директно чрез спирането му.

В момента и музикалният, и филмовият бранш подготвят свои интернет платформи, в които ще се качва продукцията им и срещу минимални суми легално ще може да се сваля и ползва.

#Атанас Янкулов #Графа #торент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници