Пиронкова за пръв път на осминафинал на US Open

Пиронкова за пръв път на осминафинал на US Open
A A+ A++ A

Първата ракета на България Цветана Пиронкова продължава великолепното си представяне на Откритото първенство на Съединените щати по тенис.

За първи път тя се класира за осминафиналите в Ню Йорк, след като се наложи над Силвия Солер-Еспиноса от Испания с 6:1, 6:7(4), 6:3, предаде racketi.com.

Следващата й съперничка е №12 в схемата Ана Иванович.

Цвети изигра едни ураганен сет. Тя дръпна с 3:0 гейма, преди испанката да успее да спечели почетната си игра. При 5:1 пловдивчанката сервираше за спечелване на сета. Тя се справи по чудесен начин и затвори частта след 36 минути игра.

Пиронкова затвърди хегемонията си с пробив в началото на втория сет. После продължи да мачка съперничката и направи втори брейк. Испанката, която спечели турнира в София миналия септември, върна единия пробив за 1:3. Солер-Еспиноса успя и да изравни при 4:4. След това, при 4:5, българката трябваше да сервира за оставане във втората част. Тя се справи, но след това трябваше да повтори упражнението при 5:6. Цеци спаси сетбол, преди да вкара сета в тайбрек. В него испанката поведе с 4:0 точки и спечели, за да изравни сетовете.

Преди началото на решителната част имаше 10 минути почивка, заради голямата жега в Ню Йорк. В нея българката показа характер и проби за 3:1. Това бе достатъчно, за да спечели срещата и за първи път да стигне до осминафиналите в Ню Йорк.

За последно от българките Маги Малеева беше правила това през 1994 година, когато отпадна в тази фаза от Яна Новотна.

„Водех със сет и 4:1 и изведнъж станах нестабилна. Сервисът ми не работеше, не успявах да го вкарам в корта. Това усложни нещата. Преди третия сет имахме почивка, което ми помогна да се концентрирам отново. След това се опитвах да вкаравам първи сервис, защото това беше важно за успеха. Изключително щастлива съм, че победих", заяви Цвети пред официалния сайт на WTA.

За достигането до четвъртия кръг Пиронкова получава 280 точки за световната ранглиста и 120 000 долара от наградния фонд. Следващата й съперничка е бившата номер едно в света Ана Иванович.

Двете са играли два пъти и са разменили по една победа на клей. Сръбкинята е спечелила първия сблъсък през 2003 година в Букурещ след 1:6, 7:5, 6:4. През 2008-а в Рим Цеци записа една от най-големите си победи като спря Ана след 6:4, 5:7, 6:2. Това стана дни преди Иванович да спечели Roland Garros и да оглави ранглистата.

#Цветана Пиронкова #тенис #US Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници