Борисов: Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията

Борисов: Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията
A A+ A++ A

Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на изслушването му от депутатите.

"Мерките са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова създадохме Националния кризисен щаб с най-добрите специалисти", каза още Борисов. И подчерта, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията към момента България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население. 

На въпрос на БСП за плановете на властта за излизане от икономическата криза Борисов заяви, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

„Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, подчерта министър-председателят. И призова опозицията, ако има конкретни идеи, да ги изложи. „С най-голямо удоволствие ще работим с вас. Когато всичко започна, аз лично се обадих на г-жа Корнелия Нинова и предложих да минем заедно през това. Но ми беше отказано”, заяви Борисов.

В отоговор на въпрос на ДПС той обясни, че в момента у нас има налични над 60 000 теста за коронавирус. "Имаме готовност и ресурс да закупим още, ако са сигурни. Много държави първоначално се хвърлиха да купуват големи количества тестове, които се оказаха неточни. Сега се съдят и се чудят как да ги връщат", поясни Борисов.

"Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени, благодарение на мярката 60/40", подчерта още Борисов. И добави, че се подготвят още 170 млн. лв.

"Главната ни цел сега е да запазим парите за работещите, за пенсионерите", обясни премиерът. И допълни, че добрата новина е, че все още не се е наложило да се използва възможността за нов кредит до 10 млрд. лв.

Регистрираните безработни от началото на април до момента са намалели близо три пъти, каза още Борисов. И бе категоричен, че рамката на мярката 60/40 е правилната и действа.

В изказване от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова кабинета да изготви по-ясен план за излизане от икономическата криза. Според нея от изслушването на министър-председателя е станало ясно, че правителството няма план за излизане от кризата, породена от разпространението на коронавируса. Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, обърна се Нинова към премиера от парламентарната трибуна. Според лидера на опозицията прогнозата за безработицата също е сбъркана. Нинова подчерта, че партията й е готова да "подаде ръка" на управляващите. Според Нинова трябва да се увеличи потреблението, а това би било възможно само чрез повишение на доходите. Левицата призова още за предоставяне на безвъзмездни помощи от страна на държавата.

„Категорично правителството, както и всички ангажирани до този момент с битката срещу коронавируса, се справят, нека да не казвам прекрасно, но дават всичко от себе си. Говорим за икономика, защото България се е справила с първия си най-важен въпрос - да овладее и тушира това, което други държави не успяха и катастрофираха. На ден умираха по над 1 000 души в държави с много по-големи възможности, с по-голямо самочувствие“, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници